Înainte de servirea mesei, pofteşti la ce priveşti? Cred că suntem toate de acord cu faptul că prezentarea mâncării este importantă. Noţiunea de “apetisant” asociată cu descrierea preparatelor face referire la aspect, nu la gust. Așa că pe lângă atenția asupra pregătirii, trebuie avută în vedere și imaginea finală a rețetei gastronomice.

De multe ori, dacă suntem la restaurant, alegem un preparat şi îl comandăm, ne imaginăm cum arată şi, cel mai probabil, vom face alegerile pe care le cunoaştem, care ne sunt familiare sau care arată bine în mintea noastră. Preparatele tradiţionale româneşti, de exemplu, nu sunt neapărat cele mai sănătoase opţiuni. De aceea, un lucru minunat mai ales pentru persoanele gurmande sunt produsele echilibrate nutriţional şi sănătoase, care nu compromit greutatea, şi care în acelaşi timp au un aspect atractiv. Dacă aceste preparate au şi imagini atrăgătoare în meniu, în acest fel pot fi influenţate în sens bun alegerile pofticioşilor”, spune nutrionistul Rodica Tenu.

Atenţie la detalii

Prezentarea felurilor de mâncare e bine să fie făcută într-un mod plăcut ochiului: garniturile de legume oferă această oportunitate prin multitudinea de culori, texturi şi arome, păstrate foarte bine dacă metoda de preparare este și cea potrivită (la abur sau grătar).

La aranjare în farfurie, creativitatea poate scoate în evidenţă preparatul, iar folosirea condimentelor, pe lângă faptul că sporesc savoarea, pot ajuta ca mâncarea să aibă o imagine mai atractivă.

Tentația vine privind

Peştele, deşi reprezintă o sursă foarte bună de grăsimi sănătoase și este recomandat în alimentație, nu este apreciat de toată lumea. Însă ar putea fi mai tentant și pentru acea categorie de persoane dacă pregăteşti un file de peşte la cuptor cu o garnitură de legume la grătar şi cu un sos special de busuioc (frunze de busuioc, ulei de măsline, parmezan şi chiar muguri de pin).

Cu puţină atenţie şi creativitate, servirea mesei poate deveni un ritual frumos, axat pe detaliile pregătirii şi pe savurarea produselor. Iar mâncarea sănătoasă poate deveni un obicei, dacă şi aspectul este atractiv.

Alegeri inteligente

Pentru a face alegeri culinare corecte este necesar să avem cât mai multe informaţii despre ingredientele folosite. Acestea trebuie să fie de calitate, iar preparatul final să fie echilibrat ca şi conţinut de proteine, lipide şi glucide.

Credit foto: Flickr.com