Mulţi folosesc termenul ”metabolism”, fiind aproape siguri că ştiu ce înseamnă. Poate auzi frecvent ”am un metabolism lent” sau ”X are arderile rapide”, în funcţie de cât de repede se îngraşă cineva sau slăbeşte. Dar asta explică ceea ce face, nu ce este de fapt. Ei bine, metabolismul este ca ”un laborator”. El reprezintă totalitatea moleculelor, celulelor şi hormonilor care reglează viteza cu care sunt consumate caloriile. Când mâncăm, proteinele se transformă în aminoacizi, grăsimile în acizi graşi, iar glucidele în glucoză. Sângele transportă fiecare compus către celule, unde se declanşează reacţii chimice şi se ”stabileşte” cum va fi metabolizat fiecare compus. De aici, ţine doar de hormoni dacă energia va fi folosită pe loc, va fi transformată în depozite de grăsime sau va fi folosită pentru musculatură.
Influenţa hormonilor
Trucul pentru bună funcţionare a organismului este să obţii un echilibru hormonal, astfel încât să arzi grăsimi şi să construieşti ţesut muscular, nu invers. Fiecare funcţie a organismului este controlată de hormoni. Ei ajută rinichii, stomacul, ficatul, grăsimile, sistemul nervos şi organele reproducătoare să comunice unele cu altele, dar în acelaşi timp îndeplinesc şi alte funcţii esenţiale: ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, influenţează reacţia organismului de a ţi se face somn, contribuie la arderea grăsimilor, dar şi la tonifierea musculaturii.
Problema este că, uneori, variabilele externe, precum alimentaţia, intensitatea exerciţiilor fizice, somnul sunt foarte diferite faţă de cum ar fi normal şi hormonii nu mai ştiu cum să reacţioneze! Ei încearcă să ajute corpul să-şi revină, dar din cauza mâncării nesănătoase, a toxinelor din mediul înconjurător, a stresului prea mare, reacţionează excesiv şi astfel încep problemele. Schimbările majore fac ca sistemul endocrin să nu mai răspundă cum ar trebui şi ajungi să suferi de hipotiroidie, să fii leptino-rezistentă, insulino-rezistentă şi te îngraşi.
Principalele cauze care duc la dezechilibru
- Prea multe termene limită stresante stimulează cortizonul, din cauza căruia facem burtă.
- Nopţile nedormite determină hormonul care stimulează arderea grăsimilor să se moleşească.
- Mesele sărite fac ca ”hormonul foamei”, denumit grelină, să dea peste cap procesul de alimentaţie.
- Dependenţa de sucurile carbogazoase dulci opreşte funcţionarea ”hormonului saţietăţii”, leptina.
Recâştigă controlul în 5 paşi!
- Elimină anti-nutrimentele – Renunţă la toate alimentele proceste industrial, pline de toxine şi toate chimicalele sintetice care ţi-au dat organismul peste cap, inclusiv pe acelea care credeai că te ajută.
- Înlocuieşte – Consumă alimente care dau putere hormonilor, alimente integrale. Fiecare dintre acestea contribuie şi la întărirea musculaturii, la catifelarea pielii, la creşterea nivelului de energie şi ajută la prevenirea unor boli precum cancerul, bolile de inimă, diabetul, sindromul metabolic, etc..
- Stabileşte un program al orelor de masă şi porţiile – Nu mai face calculul caloriilor, ce poate deveni un obicei obsedant şi stresant. Încearcă, însă, să ai mesele principale la ore fixe şi gustările să fie cât mai sănătoase.
- Apelează la nutrienți – Uneori, pentru a avea un metabolism puternic, organismul tău are nevoie de anumite vitamine şi minerale, în plus. În aceste cazuri completează deficitul cu suplimente alimentare, care să îţi aducă nutrimentele esenţiale lipsă.
- Reechilibrează nivelul de stres – Acesta poate fi cel mai important aspect. Odihna şi relaxarea au asupra echilibrului hormonal un impact mai mare decât orice altceva. Poţi avea o alimentaţie fără cusur, dar dacă eşti din cale de stresată sau nedormită, nu va avea mare efect. De aceea trebuie să gestionezi această situaţie pentru a ţine sub control hormonul stresului.
Ştiai că…
… cu fiecare cutie de băutură răcoritoare dietetică, consumată aproape zilnic, riscul de obeezitate creşte cu 41 la sută?
… persoanele care au un loc de muncă stresant prezintă un risc cu 73 la sută mai mare de a deveni obezi şi cu 61 la sută mai mare de a face burtă?
Mai multe găseşti în cartea ”Fii stăpânul metabolismului tău”, semnată de Jillian Michaels.
Credit foto: Flickr.com