După urmarea unei diete de slăbire și succesul obținerii scăderii în greutate o mare parte a persoanelor în cauză ajung să recupereze kilogramele. Și chiar capătă un alt surplus nedorit.
Cercetătorii au descoperit că la fiecare kilogram scăzut, corpul tinde să ne ceară mâncare echivalentă cu aproximativ 100 de calorii mai mult decât de obicei. Iar cauza este, conform unui studiu recent, apetitul. ”Oamenii care pierd în greutate simt o senzație de foame mai accentuată decât s-ar fi crezut inițial.”, notează publicația WebMd că au descoperit cercetătorii.

Apetitului este de trei ori mai puternic

“Este pentru prima dată când această reacție a corpului este cuantificată. Înainte de realizarea acestui studiu, realizat pe perioada unui an cu ajutorul a 153 de pacienți, nu se cunoștea o cifră exactă a acestor calorii”, a spus profesorul doctor Kevin Hall, cercetător care analizează răspunsul organismului după scăderea în greutate, la Institutul Națonal de Sănătate din Bethesda (Maryland, SUA). ”Efectul apetitului este de trei ori mai puternic comparativ cu metabolismul care se încetinește în urma pierderii kilogramelor. Iar aceste două efecte cumulate duc cel mai probabil la redepunerea kilogramelor”, mai adaugă Hall.

Consumul de mâncare și noi perspective

Experți independenți care au revizuit studiul, apărut în luna noiembrie în publicația ”Obesity” și prezentat la finalul anului trecut la conferința dedicată evenimentului ”Săptămâna Obezității” consideră că aceste date vor schimba perspectivele de tratament aplicate de medici.
“Ni se oferă noi informații care vor ajuta la eleborarea unor noi modalități nutriționale pentru a preveni recâștigarea kilogramelor. Este sigur că importante sunt consumul mâncării, asimilarea acesteia și apetitul”, a declarat dr. Ken Fujioka, director al Centrului de Nutriție și Metabolism din Del Mar, California.

Cauzele redobândirii greutății

Din estimările specialiștilor, 80% dintre persoanele care au slăbit cu cel puțin 10% din greutatea corpului lor au revenit treptat la greutatea inițială și chiar peste. Cauzele sunt:

  • tendința organismului de a-și face rezerve;
  • faptul că oamenii mănâncă deseori mai mult decât conștientizează;
  • arderea mică a caloriilor de către corp în stare de rapaus;
  • încetinirea metabolismului în urma unei diete de slăbire;
  • lipsa unui program ordonat;
  • organismul tinde să lupte, pe termen lung, cu noua greutate.

 

O dietă defectuoasă scade arderea grăsimilor

”Este important să slăbiți doar din grăsime, nu din masa musculară. Metabolismul bazal, adică arderile de bază (fără activitate fizică, organismul în stare de repaus) este dat de volumul de masă musculară. În situația în care alegeți o cură de slăbire defectuoasă, care duce și la topirea de masă musculară, automat vă veți scădea și arderile, astfel că vă veți îngrășa cu cantităti mai mici de alimente.
O altă greșeală frecvent întâlnită este aceea că persoana, după ce a ținut o cură de slăbire, se întoare la alimentația nesănătoasă, cea care a îngrășat-o. După cura de slăbire trebuie să vă schimbați definitiv alimentația și stilul de viață.” (Dr. Gabriela Man, specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, Slabesti mancand)

dr. Gabriela Man

Schimbările nu sunt de durată

În cele mai multe cazuri, creşterea în greutatea după o perioadă de scădere în greutate are loc din cauza faptului că persoanele care au ţinut o cură de slăbire nu au deprins nişte obiceiuri sănătoase, care să le rămână pe termen lung în stilul de viaţă. Acesta este singurul mod prin care ai o şansă reală să îţi menţii o greutate normală, pe durată lungă. Problema e că cele mai multe cure de slăbire se concentrează doar pe câteva reguli destinate perioadei de scădere în greutate, însă nu schimbă nimic în comportamentul de lungă durată. (Dr. Șerban Damian, nutriționist acrediat CIO, Centrul de Nutriție Superfit)

dr. Șerban Damian

Credit foto:

Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri