Principala diferență și singura care se manifestă la nivel genetic are ca efect învelișul exterior al fructelor. Mai exact este dată de faptul că la nectarine gena responsabilă de creșterea pufului este în stare latentă.

Diferențe din punct de vedere nutrițional

Conținutul nectarinelor față de cel de la piersici este puțin mai dens. Astfel, dacă alegem fructele de același diametru, gramajul diferă. Prin urmare, crește și numărul de calorii din dreptul nectarinelor, atât dacă le calculam la bucată, cât și la suta de grame. Nectarinele sunt de obicei mai mici ca dimensiune și mai aromate decat piersicile, având totodată o culoare mai intensă. Ambele fructe, însă, sunt alternativa sănătoasă a dulciurilor, organismul având nevoie de glucide la fel de mult cum are nevoie de proteine, lipide, fibre sau de săruri minerale.

Proprietăți diuretice și laxative

Printre beneficiile terapeutice ale piersicilor şi ale nectarinelor se numără stimularea apetitului şi a secreţiei sucurilor gastrice şi biliare, având proprietăți diuretice şi laxative. Acestea contribuie la echilibrarea sistemului nervos şi întărirea sistemului imunitar, find recomandate în alimentaţia persoanelor slăbite, fără poftã de mâncare, astenice, a celor aflate în convalescenţă sau care prezintă stări depresive.

Sursă de vitamine şi de hidratare

Totodată, acestea pot fi introduse devreme în alimentaţia copiilor, încă de la vârsta de 6-8 luni, fiind preponderent alcaline. Puternic hidratante, cu un conţinut de apă de peste 85%, atât piersicile cât și nectarinele au un conţinut ridicat de vitaminea C, vitaminele B3, B5 şi E şi provitamina A. Totodată, sunt surse bogate în fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi seleniu, dar şi de antioxidanţi şi fibre care susțin buna funcţionare a organismului.

Soiuri tradiționale de vară

Dacă vrei să ai propria producție de nectarine sau piersici, în viitor, merită să știi că:

  • Piersicul Champinion are fructe spectaculos de mari (130-140g), extrem de gustoase și deosebit de aromate. Pielița este de culoare alb-galbuie, cu mici inserții de roșu pal și o pulpă alb-verzuie, suculentă, dulce. Ideale pentru dulceață și compot, fructele de piersic sunt recomandate pentru consum în stare proaspătă deoarece conțin o serie de vitamine și minerale benefice sănătății omului.Perioada de recoltare este sfârșitul lunii august.
  • Nectarinul Andosa este un pom fructifer de vigoare mare, cu o productivitate ridicată de fructe mari de un roșu aprins, care ating în medie 140g. Pulpa este galbenă, foarte aromată și dulce, neaderentă la sâmbure. Cu un înveliș exterior foarte fin, este un soi de vară foarte indragit de către cei mici și extrem de apreciat de către marii cunoscători. Perioada de recoltare este mijlocul lunii august, fiind un soi autofertil.

Încercați o rețetă delicioasă de dulceata de piersici

Credit foto: Shutterstock