Cei care au urmat de-a lungul timpului diverse diete de slabit au observat, probabil, că se scapă mai anevoios  de greutatea recâștigată. La doua, a treia, a patra încercare de slăbit rezultatele se lasă mai mult așteptate. Te-ai gândi că organismul e antrenat deja pentru o dietă de slabire, dar, ce să vezi, lururile nu stau chiar așa. Într-adevar, kilogramele se pot topi în urma unui regim drastic de slăbire, dar pot la fel de ușor să vină la loc după ce încetezi dieta restrictivă si se lasă greu duse apoi. Dietele de slăbit urmate pe durate mai lungi pot avea un impact negativ asupra hormonilor foamei, ceea ce face cu atât mai greu – atât din punct de vedere psihic cât și fizic – să scapi de greutatea în plus. Acești hormoni încep de fapt să lucreze împotriva ta.

Fără restricții majore

Specialiștii afirmă că restricțiile calorice și dietele extreme scad nivelul leptinei, hormonul responsabil cu instalarea senzației de sațietate, în timp ce grelina, hormonul care stimulează foamea, crește. Iar această manifestare continuă mult timp după încetarea regimului de slăbit. Astfel, începi să nu te mai simți sătul atât de repede în timpul unei mese și mănânci mai mult, deci te îngrași. E suficient să urmezi un regim restrictiv de slăbit timp de 10 saptamani pentru a-ți da peste cap hormonii foamei. Se poate face ceva în această privință?

Vestea bună e că da, există soluții

Regula numărul unu e să nu înlături din alimentație, fără motiv, grupe de alimente sau să adopți orbește un plan de slăbit urmat cu succes de prieteni sau de celebrități. Concentrează-te pe ceea ce corpul tău are nevoie. Fă schimbări mici, nu-ți modifica obiceiurile alimentare peste noapte. În plus, poți accelera procesul de slăbire cu exerciții fizice, care favorizează arderea calorică și care, în același timp, reglează hormonii foamei.

Găsește soluții pe termen lung

Acest ciclu toxic de îngrășat și slăbit, de restricții și de mâncat compulsiv duce la o relație deloc sănătoasă cu mâncarea – în loc s-o privești ca pe hrană și ca pe mijloc de menținere a energiei și a sănătății, ajungi s-o vezi ca pe o pacoste în calea eforturilor de a slăbi. Orice situație sociala care implică mâncarea devine stresantă și așa apare obsesia asupra felului în care arați și a cât cântărești, aspect care iau controlul asupra vieții tale. Găsește soluții pe care le poți urma pe termen foarte lung, pentru tot restul vieții, sunt cele mai eficiente. Fă schimbări mici în alimentație și în rutina de sport și vei vedea că e mult mai ușor să atingi și să menții o greutate în concordanță cu vârsta, cu starea de sănătate și cu stilul tău de viață.

 

Opinia specialistului

Alexandra Alexandru, specialist în nutriție, editor și coordonator de carte de alimentație și nutriție (alexandra-alexandru.ro)

Aveți grijă la apariția efectului „Yo-Yo“

O cură de slăbire, urmată de o acumulare de kilograme după încetarea ei, va duce la o încetinire metabolică și la un dezechilbru al organismului, îngreunând astfel o altă scădere în kilograme. Într-o cură de slăbire, organismul este obișnuit cu arderea unui număr mai mic de calorii, iar, odată ce ai terminat cura și te întorci la vechile obiceiuri (mănânci mai mult, mai greu, mai dezordonat), acumularea kilogramelor este mai rapidă, deoarece arderile sunt mai lente, instalându-se binecunoscutul efect „Yo-Yo“. Pentru a evita slăbirile și luările în greutate repetate, uitați de „curele de slăbire“ și reorganizați-vă stilul alimentar prin alegerea unor alimente nutritive, sănătoase, cu un program de mișcare preferat în care, bineînțeles, puteți strecura mici plăceri culinare asumate și cu titlu de excepție.

Foto: Shutterstock