Supa de oase se poate face din toate felurile de oase, de la cele de vită, de pui și chiar de pește. Consumul supei de oase este benefic, în principal, pentru sănătatea încheieturilor și a sistemului digestiv, datorită conținutului de nurienți, în special de minerale. Cea mai bună modalitate de a prepara această supă e să fierbi oasele, iar în apă să adaugi câteva linguri de oțet, deoarece acesta ajută la eliberarea mai rapidă a nutrienților din măduvă.

Beneficii

Este foarte hrănitoare

Oasele sut bogate în vitamine și în nutrienți, cum ar fi calciu, magneziu și fosfor, iar fierberea oaselor alături de țesuturile conjuctive asigură aportul de compuși naturali. Țesuturile și oasele conțin colagen, care asigură aportul de amino acizi, cei care construiesc stocul de proteine din organism.

Măduva oaselor este în special recomandată pentru consum, deoarece conține fier, vitamina A și K, acizi grași, seleniu, zinc și este foarte ușor de digerat.

Protejează încheieturile

Colagenul din supa de oase ajută la păstrarea sănătății încheieturilor, ale căror cartilagii pot suferi odată cu trecerea timpului. De asemenea, protejeaza și împotriva apariției osteoartritei.

Ajută la reducerea inflamațiilor și la vindecarea bolilor de stomac

Amino acizii conținuți de supa de oase, printre care glutamina, ajută la îmbunătățirea digestiei și la diminuarea sindromului de intestin permeabil, responsabil de iritarea mucoasei de pe pereții intestinelor și de îngreunarea abilității organismului de a digera alimentele. De asemenea, supa de oase e recomandată și celor care suferă de colon iritabil.

Citeşte şi: Supă de cocoș. Cele mai delicioase rețete

Ajută la un somn odihnitor

Consumul de supă de oase contribuie la obținerea unui somn adânc, datorită conținutului de glicină(atenție, nu planta), amino acid care are acest efect terapeutic de a îmbunătăți somnul. În plus, glicina combate și senzația de oboseală de a doua zi.

Sprijină pierderea în greutate

Datorită conținutului mare de proteine, supa de oase ajută la menținerea senzației de sațietate. Studiile arată ca o porție de supă de oase de pui conține mai multe proteine decât o simplă supă de carne de pui. Astfel, e o opțiune delicioasă și eficientă pentru prânz, fără a consuma multe calorii.

Opinia specialistului

Diana Porumb, nutriționist

Supa de oase e bogată în vitamine și în minerale

Beneficiile supei de oase sunt recunoscute atât pe partea de antiaging și de prevenție, datorită sintezei de colagen necesară pentru a încetini procesele de îmbătrânire, cât și pentru a ameliora unele afecțiuni osoase sau articulare. Fiind un concentrat de minerale este important să adăugăm și legume, pentru a echilibra balanța în favoarea vitaminelor, astfel supa de oase devenind un concurent serios pentru suplimentele alimentare, bogate în vitamine și minerale. Acesta este unul dintre motivele pentru care supa este extrem de benefică în afecțiunile sistemului imunitar, cum ar fi gripa sau răceala.

Foto: Shutterstock