Laptele vegetal merge de minune în cafea, smoothie-uri, dar și la gătit, pentru sosuri bechamel, înghețată, creme și alte deserturi.

lapte vegetal

Laptele de ovăz

E dulceag, ușor, delicat, gustos și conține vitamina E, grupa B de vitamine, minerale precum calciu, fier, magneziu, postasiu, doar câteva grăsmi și are conținut scăzut de proteine. Se poate prepara ușor acasă, prin fierberea, strecurarea și presarea ovăzului.

Laptele de migdale

Laptele de migdale poate fi o băutură răcoritoare vara, consumat rece, de la gheață. Conține mai multe grăsimi decât laptele de vacă, dar e vorba de grăsimi sănătoase și e bogat în vitamina E și în antioxidanți, benefici pentru sănătatea părului, a pielii și a dinților. Totuși, trebuie reținut faptul că laptele de migdale e bogat în calorii, așa că trebuie controlată cantitatea consumată pe zi.  Se poate prepara ușor din migdale uscate dulci sau din pastă de migdale dizolvată în apă fiartă, lăsată la racit peste noapte și strecurată a doua zi. 

Laptele de orez

Se obține din boabele de orez printr-un proces prin care se descompun moleculele de amidon din acestea. Este bogat în zaharuri simple, de unde și gustul dulceag și asigură doza necesară de energie. Laptele de orez conține mai puține proteine și grăsimi decât laptele de soia și este o sursă excelentă de vitamina B și de săruri minerale. Nu are vitamina B12 și vitamina D și conține mai puțin calciu decât laptele de vacă.

Laptele de mei

Meiul a fost una dintre primele cereale cultivate si consumate de către om, iar micile semințe sunt bogate în proteine, vitamina B și minerale și se digeră foarte ușor. Nu are gluten , așa că le este recomandat celor care suferă de boala celiacă. În plus, este benefic pentru sistemul nervos, are un gust plăcut, ceea ce-l face preferatul copiilor.

Laptele de soia

Laptele de soia ajută la controlarea nivelului de colesterol datorită conținutului de izoflavone,  compuși estrogenici. Acest lapte este foarte asemănător cu laptele de vacă, datorită conținutului similar de proteine, dar are de două ori mai multă vitamina B1 și fier. Are aproape aceeași cantitate de grăsimi precum laptele degresat de vacă, dar nivelul de calciu este inferior. Gustul său nu este chiar cel mai apreciat, de aceea este recomandată amestecarea lui cu lapte de migdale sau adăugarea de cacao sau de scorțișoară.

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționist

andreea zegheanu nutriționist

Optați pentru variantele neîndulcite și nearomate

Din punct de vedere al profilului nutrițional, laptele vegetal poate fi considerat „mai sănătos”, în special dacă analizam etichetele. Are în general mai puține calorii şi mai puține grăsimi saturate, iar ca rezultat al fortificării, contine cam cu 10-20% mai mult calciu, aceeași cantitate de vitamina D, E și B2. Ce nu este scris pe etichetă este faptul că există o diferență între modurile de absorbție al acestor nutrienți. În laptele de vacă, lactoza și cazeina favorizează absorbția calciului (prezent în mod natural), ajutând și la absorbția vitaminei D. În plus, cu excepția laptelui de soia, băuturile vegetale sunt sărace în proteine, participând foarte puțin la aportul zilnic.

În general, ar trebui să se opteze pentru variantele neîndulcite şi nearomate. Dat fiind faptul că elementele de gust – zaharuri şi grăsimi sunt absente, producătorii s-au adaptat preferințelor şi au suplimentat cantitatea de glucide. Un pahar de băutură vegetală cu vanilie, spre exemplu, poate aduce până la 20 de grame de zaharuri şi poate sabota cu ușurință o dietă de slăbire. Cei care preferă laptele vegetal în cafeaua „To Go” (şi au observat ca gustul unui latte este cu mult diferit față de cel de acasă) trebuie să știe că marele branduri au introdus sortimentul „Barista”, special conceput pentru cafenele. Această variantă are mai multe glucide, lipide şi chiar proteine. Asta înseamnă capacitate de spumare mai bună, gust şi textură superioară şi, evident, mult mai multe calorii.

Foto: Unsplash