Există o întreagă varietate de roșii, printre aceste soiuri fiind: roșiile galbene, portocalii, verzi, portocalii vărgate cu roșu, galbene pătate cu roșu etc.. Din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe, chiar dacă de cele mai multe ori ele sunt considerate legume.

Echilibrul aciditate-zahăr, cantitatea optimă de fibre și conținutul ridicat de vitamine și săruri minerale fac din roșii un produs foarte bun în alimentația sportivilor sau a celor care urmează un regim alimentar dietetic. Conținutul ridicat de apă, gustul și aportul caloric scăzut (33kcal la 100 g) le recomandă ca fiind extrem de utile în slăbire.

Roșiile au veritabile calități nutritive

Pe lângă gustul bun, roșiile au și veritabile calități nutritive. Însă nu toate au același conținut de nutrienți. Dacă sunt roșii crescute în seră, cu exces de fertilizatori, atunci ele sunt mult mai sărace în elemente nutritive. Roșiile de grădină sunt importante surse de vitaminele C și E, o singură roșie conținând peste 50% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. De asemenea, conțin cantități considerabile de potasiu, fosfor organic, sodiu, calciu, magneziu, fier, acid oxalic, acid ascorbic, clor și sulf.

Știai că…

…roșiile galbene conțin mai mult zahăr și sunt mai dulci?
…studiile au arătat că licopenul, pigmentul carotenoid care le dă culoarea de roșu, poate preveni apariția anumitor forme de cancer, mai ales a cancerului de prostată?

Credit foto: Flickr