Salata verde conţine iod, magneziu, fosfor, cupru, potasiu, calciu, fier, arsenic şi zinc, dar şi vitaminele A, B, C, D şi E ce cresc rezistenţa organismului împotriva infecţiilor şi a virușilor. Datorită conţinutului ridicat de clorofilă, are rol antianemic, dar şi de reglare a digestiei şi a tranzitului intestinal, iar potasiul contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale. În plus, salata verde are o valoare energetică de numai 12 calorii/ 100g şi scade nivelul colesterolului în sânge. Iar dacă este consumată seara, îmbunătăţeşte somnul.

Spanacul are o compoziţie bogată în săruri minerale şi în vitaminele A, E, B1, B2, B6, C, K. În plus, conţine calciu, acid folic, antioxidanţi şi fier, ce fortifică organismul, iar valoarea energetică este de numai 25 calorii/100 g. Este recomandat în anemii, astm bronsic, cardiopatie ischemică, diabet zaharat, gripă, obezitate, hipertensiune arterială, palpitaţii, ateroscleroză. Totodată este remineralizant și are rol de reglare hormonală. Nu se recomandă consumul cantităţilor mari de spanac în cazul afecţiunilor hepatice, reumatism, litiază renală sau inflamaţii intestinale.

Frunzele de pătrunjel sunt des folosite în salate și mâncăruri. Reprezintă un tonic general pentru organism, antioxidant și au doar 36 calorii/100g. Conţin potasiu, magneziu, fiind şi un bun dezinfectant, vitamina A, sunt de 4 ori mai bogate în vitamina C decât portocala, iar conţinutul de fier este mai mare decât cel din spanac. Pe lângă gustul deosebit, pătrunjelul are importante proprietăţi terapeutice în hipertensiuni, dismenoree, alcoolism, tabagism, afecţiuni renale, dar şi în intoxicaţii alimentare.

Credit foto: Flickr.com