Metabolismul înseamnă totalitatea reacțiilor chimice din organism, dar, deseori, termenul se referă și la rata metabolică, adică la numărul caloriilor arse. Cu cât este mai mare această rată, cu atât se ard mai multe calorii, se slăbește mai ușor și se menține mai facil numărul kilogramelor. Un metabolism dinamic înseamnă mai multă energie și o dispoziție mai bună. Așadar, toți ne-am dori să avem parte de un metabolism bun și iată cum îl putem îmbunătăți.
Mănâncă proteine la fiecare masă
Digestia proteinelor necesită mai multă energie (care vine din arderea caloriilor) decât cea a carbohidraților și a grăsimilor și, în plus, oferă o senzație mai mare de sațietate, fără a mânca în exces.
Bea mai multă apă rece
Conform studiilor, jumătate de litru de apă băută crește metabolismului cu 10-30% într-o oră, iar apa rece este recomandată deoarece organismul consumă și mai multă energie pentru a o încălzi până la temperatura normală a corpului. De asemenea, apa umple stomacul și poate reduce senzația de foame. E recomandat consumul de jumătate de litru de apă înainte cu jumătate de oră de masă pentru a consuma mai puține alimente.
Bea ceai verde
Ceaiul verde ajută la creșterea ratei metabolismului cu 4-5% prin arderea depozitelor de grăsime.
Mănâncă alimente picante
Ardeii iuți conțin capsaicină, o substanță care accelerează metabolismul. S-a dovedit că ardeii iuți ajută la pierderea cu 10 calorii în plus la o masă. Poate părea puțin, dar, dacă se combină mai multe metode de accelerare a ratei metabolice, rezultatele pot fi vizibile cu ușurință pe termen lung.
Încearcă să ai un somn bun noaptea
Lipsa somnului este strâns legată de creșterea riscului de obezitate. Orele reduse alocate somnului cresc nivelului zahărului din organism și rezistența la insulină, care se traduc prin apariția riscului dezvoltării de diabet de tip II. De asemenea, lipsa somnului afecetează hormonii foamei și cei legați de senzația de sațietate. Astfel se explică de ce mulți oameni care dorm puțin au o poftă de mâncare mai ridicată și se luptă cu creșeterea în greutate.
Bea cafea
Cafeina din cafea este foarte eficientă în accelerarea metabolismului și în arderea grăsimilor, la fel ca și ceaiul verde. Totuși, aceasta este mai eficientă în cazul persoanelor cu o greutate corporală normală spre redusă.
Gătește cu ulei de cocos
Uleiul de cocos este bogat în grăsimi care pot crește metabolismul mai mult decât grăsimile animale precum untul, de exemplu.
Încearcă să nu stai mult jos
Unii specialiști susțin că statul prea mult pe scaun e noul fumat. Poziția așezată nu favorizează arderea caloriilor și duce la creșterea în greutate. De aceea, e recomandat să se investească într-un birou de la care se lucrează din picioare. Da, oricât de amuzant ar suna, e mult mai sănătos decât să stai așezat cel puțin opt ore pe zi.
Ridică greutăți
Exercițiile fizice de acest fel sunt esențiale în accelerarea metabolismului. Creșterea masei musculare se traduce prin creșterea metabolismului. În plus, în procesul de slăbire, rata metabolică începe să scadă, așa că ridicarea de greutăți ajută la menținerea unui nivel optim.
Opinia specialistului
Lorena Someșan
Nutriţionist-Dietetician
Dinamizarea metabolismului se face prin activitate fizică regulată
Metabolismul este procesul prin care organismul produce energie din mâncare. După vârsta de 30 de ani, rata fizică a organismul scade cu 10% pe an, masa musculară scade, iar grăsimea corporală crește. Dinamizarea metabolismului se face prin activitate fizică regulată, de preferat a antrenamentelor de tip HIIT, combinate cu antrenamente de forță. Gustările și mesele principale, servite la trei ore diferență au demonstrat o creștere a ratei metabolice. De asemenea, suplimentele de zinc, seleniu și un aport adecvat de fier în alimentație, toate sunt menite sa va ajute să măriți rata metabolică, slăbirea și reducerea procentului de grăsime.
Foto: Shutterstock