Tentaţiile culinare sunt la tot pasul. Fie că vezi o prăjitură, o merdenea la patiseria din colţul străzii sau covrigi la micile buticuri din drumul spre serviciu este important să conştientizezi că aceste produse oricât de mult te-ar ademeni favorizează depunerea kilogramelor și nu sunt sănătoase.

Soluții simple, efecte majore

Învaţă să mănânci în favoarea ta şi să-ţi stabileşti programul de masă astfel încât să fii sătulă și energică, prin metode care aduc beneficii reale organismului tău.

  • Alimentează-te puţin şi des, pentru a simţi că eşti sătulă. Nevoia de dulce apare atunci când scade nivelul zahărului din sânge. Pentru a evita această situaţie e bine să îţi porţionezi mesele astfel încât să fie mici cantitativ şi servite nu doar o dată sau de două ori pe zi. Trei mese principale și două gustări reprezintă formula recomandată de majoritatea medicilor.
  • Nu sări peste micul-dejun. Prima masă a zilei este importantă pentru energia și puterea de muncă pe care o ai peste zi.
  • Poţi să ”ronţăi” gumă de mestecat, pentru că gustul dulce satisface nevoia de zahăr. Dar nu mai mult de 10 minute, pentru că îţi va face aciditate în stomac şi ti se va face foame.
  • Spală-te pe dinţi imediat după masă. Chiar dacă ai vrea să serveşti desert, vei constata că gustul dulce al pastei de dinţi şi respiraţia proaspătă îţi vor reduce tendinţa de a mai mânca altceva.
  • Odihneşte-te suficient. Dacă dormi cel puţin 7 ore pe noapte vei fi mai puţin predispusă la îngrăşare. În schimb, când eşti obosită mănânci mai mult și mai ales dulciuri.

Nevoia de dulce şi pofta de dulce

Conform medicului Mihaela Ionescu (Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”, Bucureşti) pofta de dulce poate fi învinsă, însă nevoia de dulce nu e bine să fie ignorată. Trebuie făcută o diferenţă între nevoia de dulce şi pofta de dulce. Spre deosebire de animale, care mănâncă exact cât au nevoie, la oameni apare şi apetitul de a mânca dulce, care dă o senzaţie de linişte, de bine şi de răsfăţ. Foarte multă lume consideră consumul de dulciuri ca fiind una dintre plăcerile vieţii. Dacă însă ne referim la o scădere a valorilor glucozei din sânge, la o alimentaţie insuficientă, la un efort fizic excesiv sau, în cazul diabeticilor, că au luat prea multe pastileori insulină, în toate aceste cazuri, nu trebuie ignorată nevoia de dulce. Organismul este pus într-o situaţie limită şi pot interveni accidente (infarct de miocard, accident vascular cerebral, etc.).

Voința este cu adevărat importantă

Putem să mâncăm un fruct, să bem o cană cu apă pe stomacul gol sau să mâncăm o salată când ni se face foame şi apare senzaţia de saţietate. După aceea, nu ne vom mai dori în mod special ceva dulce. Sigur că sunt şi persoane care indiferent ce ar mânca se gândesc obsesiv la dulce, dar ceea ce este cu adevărat important într-o dietă este voinţa. Ca o soluţie pentru pofticioşii de dulce sunt produse dietetice care au indice caloric mai mic. Cei supraponderali, însă, trebuie să renunţe total la dulciuri. Dacă vrei să slăbeşti nu cu dulciuri o faci”. (Dr. Mihaela Ionescu, Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”, Bucureşti)

Credit foto: Flickr.com