Obiceiurile alimentare ale părinților, bunicilor și străbunicilor noștri ar putea fi total necunoscute pentru mulți dintre noi. Atitudinea în privința sănătății, a manierelor la masă, a deșeurilor, a risipei și a liberului arbitru s-a schimbat în ultimul secol. Astăzi, cina nu mai e ritualică, așa cum era în trecut, când întreaga familie se aduna în jurul mesei. Obiceiurile de consum s-au schimbat într-atât, încât, în prezent, nu mai e obligatoriu să folosești farfurii pentru a mânca, acestea fiind înlocuite de caserole. Fie că alegi să comanzi mâncare la domiciliu sau la serviciu, fie că mergi la un restaurant drive-in ori preferi să încălzești mâncarea la cuptorul cu microunde, varianta caserolelor este, de multe ori, mai accesibilă.

Apariția restaurantelor de tip fast-food

În prezent, lanțurile de restaurante de tip fast-food reprezintă un fenomen global. Burgeri, cartofi prăjiți, sendvișuri sunt doar câteva dintre gustările care se găsesc pe străzile tuturor marilor orașe ale lumii. În vreme ce în multe locuri de pe glob, lipsa alimentelor este în continuare o problemă, pentru majoritatea oamenilor din țările dezvoltate, o dietă cu doar trei mese pe zi este imposibilă. Chipsurile, ciocolata, biscuiții și covrigii sunt gustările dintre mese, la care foarte puțini sunt dispuși să renunțe. Afla ce sunt covrigii si cine i-a inventat! Problemele cu greutatea sunt în creștere în multe țări dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Mai mult de jumătate din populaţia Europei are probleme în privința greutății, fiind supraponderală sau obeză. În cazul României, numărul înregistrat de persoane obeze este cel mai mic din Uniunea Europeană. În același timp, numărul persoanelor vegetariene și varietatea produselor alimentare ecologice capătă avânt. Dacă odinioară aceste obiceiuri de consum erau considerate alternative, acum ele sunt dominante.

Începând cu anii 1950, obiceiurile alimentare ale oamenilor s-au schimbat semnificativ. Ideea de a consuma gustări pregătite rapid și de a comanda mâncare a devenit în scurt timp normă. 

Apariția alimentelor modificate genetic

În urmă cu 100 de ani, dacă trăiai într-o zonă rurală, șansele să ai o fermă erau destul de mari. Oamenii mâncau mai sănătos și știau că produsele pe care le cumpărau – dacă nu le aveau în propria gospodărie – proveneau din surse sigure. Hormonii de creștere, antibioticele și mâncarea modificată genetic nu erau factori care să influențeze creșterea și dezvoltarea animalelor, așa cum se întâmplă în prezent. Deși în acele vremuri, carnea și produsele lactate erau consumate, de multe ori, în exces, oamenii mâncau mult mai sănătos decât în prezent, când alimentația poate fi mult mai diversificată. 

De asemenea, fructele și legumele conțin mai puține vitamine și minerale decât în urmă cu 50 – 100 de ani. De vină ar fi pesticidele și îngrășămintele chimice care ar fi afectat calitatea solului, golindu-l de nutrienți vitali. Cu toate că există mulți fermieri care aleg varianta organică, aceștia încă se luptă cu efectele negative ale unor fertilizatori folosiți în trecut asupra solului. Pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri, majoritatea fermelor erau organice, și nu excepții, cum se întâmplă în prezent.

Obiceiurile alimentare și sănătatea

Mâncarea pe care o consumăm îi oferă organismului nostru informațiile și materia de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Dacă nu furnizăm informațiile potrivite, procesul metabolic are de suferit, iar sănătatea se deteriorează. În cazul în care consumăm prea multe alimente ori gustări necorespunzătoare cu nevoile organismului, putem deveni supraponderali sau subnutriți, iar riscul de a dezvolta anumite boli, precum artrita, diabetul sau afecțiuni cardiace, crește.

Așadar, ceea ce mâncăm reprezintă un factor esențial pentru o bună stare de sănătate.

Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Pestre