Iată câteva sfaturi simple privind siguranța alimentară în concediu, recomandate de Federația Patronală Română din Industria Alimentară – Romalimenta, pentru a vă bucura din plin de zilele libere.

În primul rând, foarte importantă este informarea corectă asupra diverselor boli specifice sau prezente în zona în care călătoriți și care pot fi transmise prin intermediul alimentelor contaminate, în special în cazul celor de origine animală. Astfel, veți cunoaște mai bine ce tip de alimente să evitați, precum și, după caz, ce vaccinuri este indicat să faceți înainte de a pleca în concediu (ex: vaccinul împotriva gripei aviare).

Apă și alimente din surse sigure

De asemenea, foarte important este să consumați apă și alimente sigure. Astfel, trebuie să vă asigurați că locul din care achiziționați aceste produse este unul care respectă pe cât de mult posibil standardele de siguranță. Alegeți alimente ambalate și despre care știți sigur că au fost ținute la temperaturile recomandate, iar fructele și legumele consumați-le cât mai proaspăt.

Ocoliți vânzătorii ambulanți

În plus, evitați vânzătorii ambulanți care au alimente ținute în soare și praf. Acestea au un risc crescut de contaminare, iar proveniența acestora este de cele mai multe ori incertă, făcând practic imposibil un control al calității.

Apă îmbuteliată sau fiartă

În ceea ce privește apa, aceasta e întotdeauna de preferat să fie îmbuteliată, iar ambalajul trebuie verificat cu atenție, pentru a vă asigura că este intact și nu a permis pătrunderea micro-organismelor patogene în interior. Dacă nu sunteți siguri de calitatea apei, încercați să o fierbeți bine, astfel încât să fie distruse bacteriile și virusurile potențial existente în aceasta, iar dacă acest lucru nu este posibil, asigurați-vă că aveți cu dumneavoastră tablete pentru dezinfectarea apei de uz uman.

5 reguli de bază

În situația în care cumpărați produse alimentare pe care doriți să le preparați, respectați regulile de bază pentru o alimentație sigură:

  • spalați-vă bine pe mâini înainte de a începe prepararea;
  • spălați ingredientele, dar și vasele în care urmează să le puneți;
  • preparați corect alimentele;
  • tineți separate alimentele preparate de cele crude;
  • depozitați alimentele în condiții optime, la temperaturi scăzute.

Simptome în caz de contaminare

Dacă în ciuda tuturor măsurilor de precauție, consumați alimente contaminate, trebuie să știți că de cele mai multe ori, manifestările includ diaree, greață, vărsături, dar și febră. Majoritatea cazurilor de acest fel trec de la sine în câteva zile, însă e indicat să cereți ajutorul medicilor dacă simptomele sunt severe. De asemenea, evitați dezhidratarea organismului folosind săruri rehidratante și consumând cât mai multe lichide.

Federația Romalimenta grupează totalitatea patronatelor din industria alimentară, alături de mari firme procesatoare, autohtone și internaționale. Obiectivul major este de a sprijini dezvoltarea rapidă a industriei alimentare românești în contextul pieței Uniunii Europene.