Îți prezentăm o listă cu unii dintre aditivii alimentari folosiți și posibilele efecte pe care le pot avea, conform Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România).

E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.

E101 – Rivoflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scăzută.

E129 – Allura Red este un colorant roșu care poate declanșa reacții alergice. Produsele care conțin acest colorant nu trebuie să fie consumate de către persoanele sensibile la aspirină și care suferă de astm. În Uniunea Europeană nu este recomandat să fie folosit în produsele pentru copii. A fost interzis în Danemarca, Belgia, Franța și Elveția.

E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial și poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E150d – Caramel cu sulfit de amoniu poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari.

E150c – Caramel amoniacal este un colorant maroniu obținut prin arderea zahărului în prezența amoniacului. Este susceptibil de declanșarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

E223 – Metabisulfit de sodiu este un conservant care poate provoca reacții alergice.

E304 – Palmitat de ascorbir este un antioxidant care poate ataca smalțul dinților.

E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E341 – Fosfat tricalcic este un antiaglomerant, obținut din oase și piatră, care poate provoca tulburări ale tranzitului intestinal.

E450 – Difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reacții alergice și tulburări de tranzit intestinal și care modifică echilibrul calciu-fosfor din organism.

E471 – Mono și digliceride ale acizilor grași este folosit ca un emulgator și stabilizator. Nu se cunosc reacții adverse.

E551 – Dioxid de siliciu este un emulgator care poate provoca reacții alergice.

E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune.

E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copiii mai mici de 12 săptămâni; trebuie evitat de persoanele cu astm și gută.

E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obținut din carne sau pește, poate declanșa reacții alergice.

E635 – Ribonucleotid disodic – poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.
Credit foto: 123rf.com