Iată ce recomandă spcialiștii să facem pentru a nu cădea în capcana tulburarilor alimentare manifestate odată cu izolarea, ca modalitate de control a propriilor noastre emoții.

 

Fii prezent

Nesiguranța nu e ușor de suportat, dar se poate tempera prin acceptarea ei ca parte din viața noastră, fără a mai încerca s-o controlăm. Amintești-ți că, oricât de grea ar părea acum, această perioadă o să treacă.

 

Urmează un program zilnic bine structurat

Încearca să păstrezi aceleași ore de culcare și de trezire și nu uita de cele trei elemente esențiale ale fiecarei zile: realizări, conexiuni și bucurie. Chiar dacă intercațiunea socială se face doar online, păstrează legătura cu prietenii și cu familia, ai grijă ca după muncă să ai timp și de hobby-urile tale, pentru a nu te gândi numai la mâncare.

 

Respectă programul de mese

Încearcă să ai același număr de mese și în același interval orar ca și în timpul perioadei normale. Mănâncă la masă, nu la birou sau în fața televizorului și nici în pat. Acordă atenție mâncării și momentului în care simți că te-ai săturat. Nu te cantări mai des de o dată pe săptămână.

tulburari alimentare izolare

Ai grijă ca din alimentația ta să facă parte mâncare de calitate

Avand în vedere că actvitatea fizică e redusă, cantitatea de carbohidrați trebuie să scadă direct proporțional cu efortul fizic și să crească aportul de legume și de fructe – alimente bogate în nutrienți. De asemenea, avem nevoie și de o cantitate suficientă de proteine, esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Un sistem de alimentație armonios pentru un individ cu greutate normală ar trebui să includă trei mese și două gustări zilnice, iar cantitatea de proteine ar trebuie să varieze între 20 și 40 de grame la fiecare masă. Mesele principale includ legume și fructe, proteine și carbohidrați ce provin din cereale integrale.

Pe lângă proteinele de origine animală – carne, ouă, lactate, nu uita să incluzi în alimentație și proteinele de proveniență vegetală – leguminoase, nuci, semințe, unturi vegetale naturale – iar împărțirea lor pe mese ar trebui să fie în felul următor: ouă și lactate la micul dejun, carne și pește la prânz și la cină.

Gustările ideale sunt cele formate din iaurt grecesc, ouă fierte tare, fructe, sandvișuri sau smoothie-uri.

 

Foto: Shutterstock