Pentru a avea silueta pe care ți-o doreșt și o viaţă mai lungă, specialistul portughez în nutriţie dr. Miguel Casimiro are multe sfaturi utile pe care merită să le cunoști și aplici.

Toţi cunoaştem zicala ”suntem ceea ce mâncăm”, dar pentru acest lucru trebuie să ştim ce anume mâncăm cu adevărat. Și cum marile probleme de nutriție sunt, în societatea actuală, obezitatea, diabetul şi sindromul metabolic, doctorul portughez Miguel Casimiro are o serie de recomandări pe care le-a întocmit pe baza studiilor citite şi a experienţei sale profesionale.

200-300 g de proteine/zi

După vârsta de 25 de ani masa musculară începe să scadă şi este favorizată depunerea grăsimii. Iar dacă continuăm să consumăm cantitatea de carbohidraţi (mai ales dulciuri şi făinoase) pe care o avem de obicei în alimentaţie, atunci kilogramele de vor adăuga pe silueta noastră. Proteiele au din nou o importanţă semificativă, fiind recomandat consumul lor, însă cum deocamdată, în urma studiilor realizate, nu a fost stabilită o pondere maximă permisă, nutriţionistul recomandă în dietă ”un maximum de 30% proteine, 55-60% carbohidraţi şi 5-10% lipide. Este ideal să avem o dietă care să conţină 25% proteine. De exemplu, poţi mânca două porţii de friptură (câte una la o masă principală) de 100-150 de grame de carne de pui, de vită, de peşte, chiar şi de porc sau echivalentul în ouă. Proteinele din vegetale, ca cele din boabe de migdale, de năut sunt şi ele foarte importante, la fel ca şi brânza. Fiecare îşi poate alcătui masa în funcţie de preferinţe”, detaliază dr. Casimiro.

Cel mai bun lapte: din migdale și din orez

Laptele din comerţ, atât cel de vacă, cât şi cel de soia, conţine proteine, dar medicul are o altă opţiune. Din punctul său de vedere ”cel mai bun lapte este cel obţinut din orez şi din migdale. Nu au întocmai acelaşi gust şi aceeaşi consistenţă, dar reprezintă cele mai bune opţiuni din punctul meu de vedere”, consideră acesta.

Înghețata poate fi desertul ideal

Pare greu de crezut, dar există o cale prin care să ne bucurăm de gustul desertului preferat fără să ne îngrăşăm. Din ce spune Miguel Casimiro, ”îngheţata este ideal să fie consumată după ce depunem efort fizic. Şi prăjturile sau alte dulciuri pot fi mâncate fără să ne îngrăşăm, dacă menţinem un echilibru între ceea ce mâncăm şi mişcarea pe care o facem zilnic”.

Meniu pentru o viaţă lungă

Majoritatea nutriţioniştilor recomandă să avem cel puţin 5 mese principale pe zi. Este aceasta o regulă fixă a alimentaţiei sănătoase? Specialistul portughez spune că: ”nu contează neapărat câte mese avem, cât contează ce alimente conţin. De asemenea, din studiile realizate până în prezent, s-a constatat că dietele hipocalorice te ajută să trăieşti mai mult. Asta se întâmplă în Japonia, în China şi în alte ţări unde oamenii au meniuri cu un conţinut caloric scăzut, dar şi mulţi antioxidanţi”. Printre produsele cu un conţinut mare de antioxidanţi se numără: cerealele integrale, ardeiul gras, broccoli, roşiile, spanacul, citricele, fructele de pădure, goji, nucile, dar şi cafeaua sau ceaiul.

Dr. Miguel Casimiro – Medic specialist în nutriţie sportivă, consultat al atleţilot de talie olimpică.

Credit foto: 123rf.com