Sursă excelentă de proteine de calitate, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu), peştele oferă o bună valoare nutritivă și un aport echilibrat de grăsimi.
Grăsimile din seria acizilor grași esențiali omega 3 sunt principalul motiv pentru care ar trebui să consumi des pește. Acestea se găsesc mai ales în carnea de pește oceanic de apă rece, ca: macrou, hering, somon, cod, ton, sardine, șprot. Previn îmbătrânirea precoce și protejează sistemul nervos. Și conservele de pește sunt o opțiune foarte bună, oferind o gamă diversificată de produse.

Potrivit studiilor de specialitate, buna funcționare a creierului depinde într-o mare măsură de aportul de fosfor și, implicit, de consumul de pește. Cercetătorii au constatat că acizii grași polinesaturaţi, care se găsesc în carnea de pește, previn deteriorarea celulelor creierului și ajută memoria, scăzând semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Mănânci pește și echilibrezi nivelul de colesterol

Și bolile cardiovasculare au o incidență mai mică în rândul celor carte consumă pește în mod regulat. Acizii grași esențiali contribuie la scăderea nivelului de colesterol, împiedică asimilarea altor grăsimi nesănătoase în organism și previn înfundarea arterelor, scăzând tensiunea arterială și riscul de aritmii.

Peștele conține și vitamina D, esențială în absorbția și fixarea calciului în oase. Organismul nostru poate produce această vitamină liposolubilă doar în prezența soarelui, care declanșează procesul de sinteză. Nu întotdeauna ai ocazia să îți expui pielea la soare, așa că este nevoie să iei doza de vitamina D din alimentație. Peștii din conserve sunt și ele o bună sursă de vitamina D și calciu, contribuind la menținerea sănătății oaselor și a danturii, dar și la prevenirea osteoporozei.

Fierul este o altă substanță minerală pe care o găsești în carnea de pește, mult mai bine absorbit decât cel din vegetale. Gradul de absorbție crește și mai mult dacă adăugi puțină lămâie, combinația devenind un asociat de nădejde în lupta împotrivă anemiei.

Credit foto:

Urmărește-ne pe Google News
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri