Alimentaţia este cel mai important criteriu de menţinere al greutăţii şi formei fizice, dar mai ales a sănătăţii. Persoanele care au diabet zaharat (atât tip 1, cât şi tip 2) ar trebui să consume fructe într-o dietă echilibrată.

Se constituie astfel premiza unui aport de vitamine şi fibre, necesar şi unui astfel de pacient”, spune dr. Ciprian Constantin. ”Sunt recomandate mai ales fructele cu conţinut mic în carbohidraţi: pepene verde, căpşuni, fragi, avocado, pepene galben, grepfrut, lămâi, corcoduşe, cireşe de mai, mandarine, caise, piersici, kiwi, mere, pere. Fructele, cu cât sunt mai coapte, cu atât înmagazinează mai multă fructoză şi au astfel mai mulţi carbohidraţi pe 100 g fruct. Se recomandă fructe pârguite, nu coapte. Cantitatea variază între 400 g – 600 g fructe/zi, în funcţie de dieta recomandată. Astfel, se pot consuma până la 700 g de pepene verde (cu aproximaţie 50 g carbohidraţi/zi numai din pepene), dar numai 400 g mandarine (pentru 40g carbohidraţi/zi numai din mandarine). Este bine să fie mâncate fracţionat, deoarece fructoza se absoarbe repede, radicând nivelul glicemiei. De aceea, e de preferat să fie repartizate pe parcursul întregii zile”, explică medicul.

Înghețata și fructele confiate pot fi acceptate

Lista de produse care pot fi consumate este foarte variată. Deşi poate părea suprinzător, o persoană care are diabet zaharat tip 1 şi care înţelege mecanismul de acţiune al tratamentului pe care îl urmează, poate consuma inclusiv ”îngheţată, fructe confiate, alimente care sunt în mod uzual de către medic”, spune dr. Constantin. ”Interzicerea unor alimente se întâmplă mai ales pentru că timpul alocat educaţiei pentru terapia medicală nutriţională este foarte scurt şi pentru că nu toţi pacienţii înţeleg echilibrul între dietă – tratament – efort fizic, care ar trebui respectat de cei cu diabet zaharat, pentru prevenţia complicaţiilor secundare ale bolii, devastatoare”, mai adaugă medicul. Cu toate acestea, nu există fruct sau aliment interzis.

Indicii importante pentru sănătate

Regimul care poate conta în prevenirea diabetului zaharat se bazează mai ales pe fructe şi legume, controlul greutăţii, controlul circumferinţei abdominale şi exerciţiile fizice repetate. Există, inclusiv, o memorie metabolică a organismului, care este asociată efortului fizic făcut încă din copilărie/tinereţe, cu o şansă mai mică de dezvoltare a diabetului zaharat tip 2 la vârsta maturităţii.

Menţinerea unei vieţi sănătoase include şi gestionarea stresului de zi cu zi, efortul fizic (care în multe cazuri lipseşte în totalitate din lipsa timpului sau din diverse alte motive), timpul alocat somnului, grijă asupra consumului de alcool etc..

Ştiai că…

în România există 1,5 milioane de pacienţi înregistraţi cu diabet zaharat, conform Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF)?

diabetul zaharat poate fi de tip 1 (insulinodependent) şi 2 (care nu este insulinodependent, dar care poate fi tratat cu insulină la un moment dat)?

dacă ai ambii părinţi cu diabet zaharat tip 2 ai un risc mai mare de a face diabet?

dacă ai un frate geamăn cu diabet zaharat tip 1 riscul de a face diabet zaharat tip 1 este de aproape 100%?

Dr. Ciprian Constantin, Șef Departament Nutriție și Diabet, Spitalul Militar Central ”Carol Davila”).

Dr. Ciprian Constantin

dr. Ciprian Constantin

Credit foto: Flickr.com