Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 17 tipuri de ketchup din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), cu gramajul cuprins între 350g și 570g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Criterii: ingrediente și riscuri asupra sănătății

La realizarea acestui studiu, realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, s-au avut în vedere ingredientele folosite, identificarea aditivilor alimentari utilizați, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung și analiza zahărului adăugat în acest tip de produs și impactul acestuia asupra obezității.

Ketchup-ul este un sos dulce sau picant preparat din suc de roșii, câteodată legume (ceapă, ţelină, ardei capia), oțet și mirodenii (boia iute sau dulce, piper, busuioc, usturoi, frunze de dafin etc.)
În afară de roşii/ pastă de tomate/pulpă de tomate/concentrat de tomate/piure de tomate, în acest tip de produs s-au mai identificat: apă, zahăr, oţet din vin, sare iodată, sare de mare, sare, amidon modificat din porumb, acid citric, acid ascorbic, acid tartric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, sucraloza , acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat, gumă xantan, gumă guar, arome, aromă tomate, ceapă, usturoi, frunze de dafin, cuişoare, chimen, ienibahar, piper, ţelină, extract de ardei iute, boia de ardei iute, lactoză, sirop de glucoză-fructoză.

12 aditivi alimentari și mult zahăr

Dintre produsele analizate numai 12% respectă rețeta tradițională a ketchup-ului și s-au identificat 12 aditivi alimentari: acid citric, acid ascorbic, acid tartric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, sucraloza, acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat, gumă xantan, gumă guar, arome, aromă tomate. În plus, din cauza cantității de zahăr adăugat, specialiștii trag un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care le are asupra sănătăţii, mai ales asupra copiilor, și impactul acestuia asupra apariției obezității. Cantitatea de zahăr per unitatea de vânzare variază, se menționează în comunicatul remis de APC, între 12 linguriţe şi 26 de linguriţe.

Procentajul ingredientelor identificate

  • La 47% dintre produsele analizate s-a folosit pasta de tomate în proporţii ce variază între 12% şi 66% din cantitatea produsului analizat;
  • La 23% dintre produsele analizate s-a folosit piure de roşii în proporţii ce variază între 46% şi 74% din cantitatea produsului analizat;
  • La 12% dintre produsele analizate s-a folosit concentrat de tomate în proporţii ce variază între 19% şi 24% din cantitatea produsului analizat;
  • La 12% dintre produsele analizate s-au folosit roşii, specificându-se cantitatea de roşii utilizată pentru obţinerea a 100 grame produs, adică între 148 grame roşii şi 150 grame roşii.
  • La 6% dintre produsele analizate s-a folosit pulpă de tomate în proporţie de 66% din cantitatea produsului analizat.
  • La 76% dintre produsele analizate s-a folosit apă la realizarea reţetei, iar la 47% dintre acestea, apa constituie primul ingredient.
  • La 76% dintre produsele analizate s-a folosit amidon.
  • La 71% dintre produsele analizate s-a folosit zahăr.
  • La 65% dintre produsele analizate s-au folosit conservanţi, iar la 53% dintre acestea s-au folosit câte 2 conservanţi.
  • La 35% dintre produsele analizate s-a folosit acid citric.
  • La 35% dintre produsele analizate s-a folosit aroma de tomate.
  • La 24% dintre produsele analizate s-au folosit îndulcitori artificiali, respectiv sucraloza la 12% dintre produsele analizate şi acesulfam de potasiu la 12% dintre produsele analizate.
  • La 24% dintre produsele analizate nu există declaraţie nutritională.
  • La 18% dintre produsele analizate s-a folosit gumă de guar şi gumă de xanthan pe post de stabilizatori.

Cum să alegi o variantă de ketchup mai sănătos

„La alegerea unui ketchup trebuie să aveţi în vedere ingredientul principal din acest produs şi anume cantitatea de roşii/tomate care se poate regăsi sub forma de roşii/pastă de tomate/pulpă de tomate/concentrat de tomate/piure de tomate. Este important să evităm acele produse care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi acidul citric, sorbatul de potasiu, benzoatul de sodiu, sucraloza, acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat și aromele sintetice. Acest produs, care este dezechilibrat din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de sare și zahăr adăugat, nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice. Consumul excesiv de zahăr şi sare dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit”. Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

 

Credit foto: Shutterstock