Sistemul digestiv al oamenilor este adaptat de mii de ani la alimentele care se găsesc în aria geografică din care provin. Un motiv important îl reprezintă construcția genetică. Doctor Monia Antohe ne explică: ”În decursul secolelor, alimentația s-a axat pe posibilitățile oamenilor de a-și procura mâncarea din zonele unde se aflau, aceasta determinând în timp o adaptare a organismului de care ar trebui ținut cont atunci când ne alcătuim dieta. Însă neuitând să mâncăm și diversificat.” În această privință, alimentația noastră, a românilor, ”ar trebui să includă în primul rând fructe şi legume obişnuite, pe care le-am găsit dintotdeauna la ţărani şi apoi ne uităm la variantele exotice. În țara noastră încă mai putem găsi fructe și legume 100% naturale. Și asta pentru că nu au fost supuse unor procese de conservare, cum sunt cele aduse din alte țări, menite să reziste un timp îndelungat până la vânzare”, spune medicul.

Alimente importante în dieta obișnuită

Fructele și legumele cultivate în țara noastră pot fi păstrate pentru iarnă prin deshidratare, congelare, murare etc.. Putem să adăugăm și alte fructe și legume nespecifice zonei noastre, dar în plan secundar. De asemenea, pentru a avea o alimentație echilibrată trebuie consumate proteine animale. ”În cazul acestora, nu proteina animală în sine este esențială, ci unii aminoacizi din compoziție sunt esențiali (în număr de 9) și pe care îi găsim în carne, pește și ouă. Din ei se formează proteinele corpului nostru”, explică specialistul în diabet și boli metabolice.

Relația dintre nutriție și genetică

În prezent, știința care se ocupă de relația nutriție – genetică este abia la începuturi și sunt necesare multe studii clinice mari care să stabilească importanța ei în practică. Rolul acesteia va fi în final de a personaliza dieta unui om în funcție de predispoziția genetică, pe lângă nevoile nutriționale cantitative și calitative. Dar trebuie subliniat că în unele cazuri pot interveni afecțiuni digestive și probleme ale florei intestinale cauzate de alimentația necorespunzătoare.

Vegetarieni și raw vegani

Vegetarienii trebuie acorde o mare atenție deficitului de vitamina B 12 (cobalamină) și de vitamina B9 (acidul folic). Vitamina B12 se găsește exclusiv în alimentele de origine animală (carne, pește, ficat, rinichi, ouă, lapte, brânză), iar după perioade lungi cu o dietă vegetariană, fără o suplimentare corectă de vitamina B12, spune dr. Antohe, ”se epuizează rezervele organismului și se poate ajunge la un tip de anemie (megaloblastică); iar deficitul de vitamina B9 poate să apară secundar primului”. Cât despre raw vegani, ca și vegetarienii, aceștia trebuie să aibă o dietă cât mai diversificată, pentru a-și lua toți aminoacizii esențiali organismului uman din proteinele vegetale. ”Se știe că acestea sunt de calitate a II-a și în special a III-a prin faptul că nu putem găsi într-un aliment vegetal cu proteine toți aminoacizii esențiali, ci trebuie combinate mai multe alimente”.

SFATUL SPECIALISTULUI

Organismul se adaptează în secole la mâncarea procesată

Dr. Monia Antohe”Avem nevoie de câteva secole pentru ca organismul uman să se adapteze la tendințele actuale în alimentație, adică de tip fast-food, cu cantități crescute de grăsime și cu alimente foarte procesate. Recomandarea mea este să mâncați fără excese, în nici un sens, și cât mai natural. Pentru o dietă sănătoasă și simplă consumați fructe și legume, de preferat de sezon, produse cerealiere și leguminoase. Consumați și produse animale, dar nu grase și nu în exces, adică să nu fie partea principală a farfuriei”. (Dr. Monia Antohe, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice; contact: [email protected])