Sarea, piperul, busuiocul, oregano, scorţişoara… fiecare dintre aceste condimente, alături de multe altele, intensifică şi îmbunătăţesc gustul preparatelor. Chiar dacă vorbim despre o banală salată de vară, o supă, o friptură sau o prăjitură, toate pot deveni adevărate delicii datorită aromelor adăugate. Unele persoane fac reale pasiuni pentru gustul dat de condimente, dar poate constitui o problemă consumul des şi în cantităţi destul de mari? Medicul specialist spune că ”singurul condiment la care există o recomandare strictă privind cantitatea este sarea, 3-5 grame/zi. Restul condimentelor se folosesc în cantităţi mici, în funcţie de preferinţe.”, explică dr. Şerban Damian.

În cazul consumului mare…

Dacă constatăm că este iritată suprafaţa limbii şi a pielii din interiorul cavităţii bucale, trebuie înterupt consumul condimentului respectiv (un astfel de efect îl poate avea scorţişoara). Sunt recomandate spălături cu ceaiuri de plante, ca muşeţel sau gălbenele. Există riscul ca din această cauză să nu mai avem gust sau să fie modificări la acest nivel? Din ştiinţa specialistul, răspunsul este nu. ”Eu n-am auzit de aşa ceva. Practic, condimentele excită intens receptorii senzoriali din cavitatea bucală, însă nu produc arsuri reale”, explică dr. Damian. Totuşi, sunt câteva contraindicaţii referitoare la condimentele iuţi, care trebuie evitate în cazul bolilor digestive şi la femeile gravide.

Ardeiul iute, eficient în slăbire

Există studii care indică faptul că ardeiul iute are un efect stimulator asupra procesului de reducere a greutăţii, datorită conţinutului său de capsaicină (substanţa care dă senzaţia extremă de fierbinte pe care o generează). În plus, folosirea condimentelor în mâncare atrage după sine consumul mai multor lichide de-a lungul zilei. Explicaţia este că acestea stimulează nevoia de a reduce senzaţia de arsură pe care o dau unele dintre ele.

10 dintre cele mai folosite condimente

Sare de masă condimentul cel mai des folosit, aflându-se în majoritatea bucătăriilor lumii. Este ideală la gătit, mai ales la copt, datorită texturii sale extraordinare. Sarea iodată este un sortiment de sare căruia, după cum i-o spune şi numele, i se adaugă iod. Sarea kosher e mai puţin sărată decât cea iodată, iar sarea marină reprezintă sortimentul cel mai scump şi completează extraordinar mâncărurile.

Piper puternic şi aromat, cu gustul foarte iute, piperul este unicul condiment ale cărui fructe sunt comercializate în patru versiuni diferite. Ele pot fi procesate astfelîncât să dea varietăţile de piper alb, negru, verde şi rosu.

Ardei iute este foarte iute, dar în funcţie de preparatele culinare poate avea diverse arome subtile: fructată, proaspătă, dulce, amăruie, acrişoara etc.

Hrean rădăcina de hrean întreagă poate fi păstrată în frigider până la câteva săptămâni. Cel mai adesea hreanul este stocat, dat prin răzătoare şi amestecat cu ulei şi oţet. Dacă, după ce este ras, nu este amestecat imediat cu oţet, hreanul capătă o culoare brună şi îşi pierde iuţeala, căpătând un gust amărui.

Ghimbir gustul este puternic şi iute, iar aroma este răcoritoare, asemănătoare cu cea a citricelor. Se comercializează sub mai multe forme: rădăcini întregi proaspete, pudră, ghimbir conservat.

Curry frunzele de curry se folosesc deseori proaspete, pentru că îşi pierd în mare parte aroma delicată atunci când sunt uscate. Cel mai mult se păstrează congelate.

Oregano gustul este uşor amărui, iar aroma este complexă, cu o nuanţă picantă. Calităţile acestui condiment diferă mult, în funcţie de climatul în care a fost cultivată planta. În zona caldă, mediteraneană oferă un gust foarte puternic, încât aproape amorţeşte limba, iar în climatul rece au aromă şi gust din ce în ce mai slabe.

Busuioc este unul dintre cele mai apreciate condimente. Se foloseşte la salate şi fripturi dat pentru că aroma sa este distrusă prin gatit, frunzele de busuioc tocate sunt presărate peste mâncarea caldă, înainte de servire.

Scorţişoară aroma este puternică şi placută. Gustul ei este dulceag, cu o nuanţă amăruie, uşor astringentă.

Muştar seminţele uscate de muştar dau un gust iute-pătrunzător. Pasta de muştar este un condiment des folosit, foarte potrivit pentru carnea fiartă sau friptă, pentru mezeluri şi cârnaţi, inclusiv la sosuri şi maioneză.

Usturoi – este unul dintre condimentele cu cea mai mare răspândire, are gust iute, aromă şi miros puternic şi este folosit în stare proaspată, dar şi uscată.

Dr. Şerban Damian, Nutriționist sportiv acreditat de Comitetul Olimpic Internațional, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro

Dr. Serban Damian poza nou mic

dr. Șerban Damian

Credit foto: Flickr.com