Din această gastronomie, mai ales dacă eşti român, vei vrea cu siguranţă să descoperi ce supe şi ciorbe se află în meniul ţărilor pe care le vizitezi pentru a-ţi păstra bunele obiceiuri ale unei mese sănătoase.

Cele mai populare ciorbe ale românilor

Printre cele cele mai populare ciorbe de la noi sunt cea de perişoare şi cea cu carne de pasăre. Gătite cu dăruire, dar şi cu puțin adaos de condimente cu gust de găină, ciorbele româneşti dau gustul meselor de familie şi reuşesc să menţină o tradiţie de sute de ani.

La fel de populară, ciorba de legume își găsește locul în meniul zilelor în care vrei să te simţi uşor şi să ai parte de o cină simplă, hrănitoare şi cu beneficii asupra sănătăţii tale. Iar dacă e îmbogățită cu puțin borş cu legume, nici nu vei tărăgăna o a doua porţie.

 

Ciorbe speciale cu iz de poveste

Dacă ai în plan să vizitezi China, trebuie să încerci supa wonton, preparată cu colţunaşi chinezeşti și carne de porc tocată. Foile de aluat wonton folosite la pregătirea lor sunt pătrate, cel mai adesea aceştia fiind gătiţi prin mijotare (fierbere molcomă), prăjire în baie de ulei sau la aburi. Același aluat este folosit și de către japonezi la prepararea colţunașilor gyoza, ce au în compoziția lor carne de porc macră. Aceştia sunt prăjiţi mai întâi în ulei, după care se gătesc într-un wok acoperit în care se adaugă apă. Pentru a prepara supa, se face o bază de supă de pui care se firbe molcolm, se adaugă colţunaşii şi se dă în clocot. La final, se adaugă ceapă verde şi ulei de susan.

Pe tărâmul lavandei, al castelelor şi grădinilor, în Franţa, localnicii se dau în vânt după supa de ceapă. Deşi pare a fi o reţetă simplă, e nevoie de îndemânare pentru un gust memorabil. Supa de ceapă are o istorie veche, deliciul acestei reţete fiind coaja crocantă de pâine care acoperă miresmele de ceapă caramelizată şi coniac. Secretul se află în gătirea la foc mic a cepei până când se înmoaie şi începe să se rumenească.

Tentații și curiozități culinare

Kasessuppe este o supă tradiţională germană, dar ea există şi într-o variantă veche românească sub formă de supă de porumb şi brânză. Dacă vei dori să guşti ceva special în călătoriile tale, atunci brânza topită în apă alături de ciuperci şi legume va fi o noutate pe care nu va trebui să o ratezi. Varianta britanică include şi bere, restaurantele englezeşti oferind această tentaţie mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Tot englezii sunt cunoscuţi pentru supa de muştar, servită caldă alături de crutoane de pâine.

Marocanii au lăsat în urma lor puternice influenţe în Spania, acestea regăsindu-se şi în gastronomia locală. Una dintre cele mai bune şi uşoare supe, care se poate servi atât caldă, cât şi rece, este gazpacho. Specific Andaluziei, gazpacho este o supă de roşii preparată cu ardei, castravete, usturoi şi pâine, toate pasate. Se serveşte cu frunze de busuioc şi mai poate fi însoţită de salată şi pâine făcută în casă.

Americanii nu sunt nici ei mai prejos când vine vorba de ciorbe cu arome speciale. Mari iubitori de arahide, aceştia prepară o supă delicioasă cu fasole, legume şi arahide, aromatizată cu coriandru, pe care merită să o încerci. Ciorba americană poate fi servită cu smăntână sau lapte de cocoș.

Coreeni iubesc supa cu ramen (tăiţei), ungurii gulaşul, italienii minestrone, ruşii ciorba de vită şi sfeclă roşie şi poveştile pot continua.

Pentru că diversitatea culturală se simte și se trăiește inclusiv prin experiențe culinare, nu-ți rămâne decât să descoperi ţările prin care mergi și prin gustul mâncărurilor specifice locului.

Credit foto: Shutterstock