Cerealele sunt printre cele mai importante elemente din alimentaţia noastră, datorită conţinutului de amidon, un carbohidrat cu o absorbţie lentă, ce asigură organismului energia de care avem nevoie. De asemenea, cerealele conţin fibre, proteine, minerale (calciu, fier, zinc), întregul grup de vitamine B şi vitamina E, dar şi antioxidanţi. Este foarte important să consumi zilnic produse făinoase, dar într-o cantitate limitată. Nu numai că sunt saţioase, dar ajută şi la arderea lipidelor. Aşadar, dacă vrei să scapi de depozitele de grăsime, ai nevoie şi de un aport de carbohidraţi „buni”, fără a face, însă, confuzie cu cei din pâinea albă sau din dulciuri. De reţinut, este că nu trebuie să consumi mai mult de 100 g de cereale pe zi, deoarece excesul de amidon se poate transforma în grăsimi. Un mod simplu de a te orienta către cerealele „bune” produsele benefice este să le alegi pe cele care conţin, la începutul listei de ingrediente de pe etichetă, componente precum: grâu integral, orez brun, făină de ovăz, ovăz integral, fulgi de ovăz, grâu zdrobit, secară integrală, orz sau porumb integral.

Accelerează tranzitul şi menţin nivelul glicemiei

Cerealele integrale conţin fibre care accelerează tranzitul intestinal, previn constipaţia şi diminuează riscul apariţiei cancerului de colon şi rect. De asemenea, au efect antioxidant, antiinflamator; previn şi chiar elimină plăcile arteriale, previn bolile cardio-vasculare şi ajută la menţinerea unui nivel normal al glicemiei.

Principalele tipuri de cereale:

Grâul integral îmbunătăţeşte controlul glucozei din sânge şi scade riscul îmbolnăvirii de diabet.

Secara are un conţinut crescut de vitamina E, este ideală pentru produsele de panificaţie, iar unul dintre principalele beneficii este de reglare a funcţiilor hepatice.

Orezul brun are efecte benefice în ceea ce priveşte sistemul nervos, activitatea cerebrală, sistemul digestiv şi tranzitul intestinal. Spre deosebire de orezul alb, orezul brun are multe fibre şi mai puţin zahăr. În plus, conţine riboflavină (vitamina B2).

Orzul este disponibil, de regulă, în două variante: orzul perlat (rafinat) şi orzul mare, nerafinat, care este şi cel sănătos. Principalele beneficii ale astuia sunt legate de digestie, tranzit intestinal, iar sucul de orz este detoxifiant şi un bun expectorant.

Ovăzul are efect laxativ şi, totodată, ajută la stabilizarea nivelului zahărului din sânge.

Porumbul este alergen ca şi grâul, pentru un procent ridicat de persoane. Coaja porumbului este nedigerabilă, motiv pentru care extragerea substanţelor nutritive este destul de dificilă.

Meiul este foarte bogat în substanţe nutritive, având un conţinut ridicat de fier, magneziu, potasiu, vitaminele B şi E. Acesta reglează tranzitul intestinal, este adjuvant al sistemului digestiv, iar conţinutul său de proteine este egal cu cel al grâului.

Amarantul, redescoperit de curând de specialişti, este o cereală cu un conţinut crescut de calciu şi magneziu, superior celui din laptele de vacă. De asemenea, amarantul mai conţine acid linoleic, cupru, fier şi fortifică plămânii.

Variante pentru fiecare masă

  • 1 felie de pâine din cereale integrale
  • 3 linguri cu vârf de paste din grâu integral
  • 2 biscuiţi mari sau 3 linguri de cereale integrale
  • 2 linguri cu vârf de orez brun fiert
  • 2-3 ceşti de floricele simple
  • 3 prăjituri mici din făină de orez integral sau pâini mici cu fulgi de secară.

Credit foto: Flickr.com