Anghinarea

anghinare

Legumele bogate în fibre asigură senzația de sațietate pentru mai mult timp, deoarece rezistă mai mult timp în stomac și favorizează buna funcționare a digestiei. Doza zilnică recomandată de fibre este de 25-30 de grame pentru femei și aproximativ 35 de grame pentru bărbați, spun specialiștii. O porție de anghinare conține nouă grame de fibre.

Cartofii

Cartofii sunt o alta opțiune ideală în ceea ce privește regimul sățios bazat pe vegetale, chiar dacă au, din păcate, o reputație proastă în ceea ce privește beneficiile lui. De multe ori, se crede în mod eronat că aceștia contribuie la acumularea de kilograme, dar cartofii consumați fără unt, smântână sau alte grăsimi, doar fierți sau copți, sunt una dintre opțiunile ideale pentru o masă gustoasă și sățioasă. Cartofii dulci sunt recomandați, deoarece au indice glicemic scăzut și sunt bogați în fibre.

Bananele

Bananele sunt ideale pentru o gustare care să ofere o doză de energie. Un studiu a arătat că bananele sunt la fel de eficiente precum băuturile energizante pentru sportivi. În plus, oferă mai multe beneficii nutriționale, cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele. Bananele au mai multe calorii decât alte fructe, dar sunt recomandate pentru doza de fibre și de amidon, cel care asigură satiețatea și care, odată sintetizat, nu se transformă în grăsime.

Merele

Combinația de apă și de fibre oferită de mere le face una dintre variantele aflate în topul recomandărilor făcute nutriționști în ceea ce privește păstrarea sațietății. Merele conțin și pectină, o fibră solubilă care diminuează foamea și care promovează pierderea în greutate.

Conopida

Conopida este un înlocuitor pentru mai multe alimente calorice, cum ar fi orezul sau blatul de pizza. Conopida este o opțiune mai sănătoasă și mai sățioasă: se poate frige, coace, fierbe, se poate face piure, există o mare varietate de feluri în care se poate prepara conopida. Această legumă din familia cruciferelor este o sursă bogată de vitamina C, K și de folat și este eficientă nu numai în reducerea senzației de foame, dar și în combaterea bolilor de inimă sau a cancerului.

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționist

andreea zegheanu nutriționist

Aderența la un plan nutrițional este determinată în mare parte de cât de bine este satisfăcută foamea şi pentru cât timp. Alimentele sunt diferite din punct de vedere al indicelui de sațietate, iar acest lucru este influențat în mare parte de conținutul în amidon, fibre, proteine și grãsimi.

Cartoful fiert este cea mai sățioasă legumă și, deși aceasta are o reputație proastă datorită conținutului de carbohidrați, este o alegere foarte bună când încercăm să ținem foamea la distanță. Pregăteşte un bol cu câteva cuburi de cartof fiert alături de nişte salată verde, un ou, câteva măsline şi ai o masă echilibrată şi sățioasă.

Cruciferele şi leguminoasele fierte sunt  o alternativă foarte sănătoasă. Conțin fitonutrienți importanți pentru menținerea sănătății, vin cu fibre și cu  proteine vegetale şi te vor menține sătul o perioada îndelungată de timp.

Când vine vorba de fructe, merele, bananele și strugurii sunt printre cele mai sățioase variante. Pentru o gustare echilibrată, consumă-le alături de o mână de nuci, iar senzația de foame va sta la distanță pentru cel puțin două-trei ore.

Foloseste urmatoarele 5 minute sa vezi cateva curiozitati despre fructe!

Foto: Shutterstock