Pe piaţa din România, uleiurile alimentare fac parte din alimentele de bază în rândul consumatorilor. Uleiurile comestibile se folosesc în bucătărie la prăjeli, la aluaturi, în salate, la conserve, la uns și la copt. Uleiurile sănătoase pentru organism sunt cele vegetale: de floarea-soarelui, de măsline, de palmier, de sâmbure de strugure etc.). Pentru o persoană de aproximativ 70 kg, cu o activitate fizică moderată, este recomandat să consume în jur de 50 g grăsimi pe zi. ”Dar pentru că zilnic luăm o parte din grăsimi și din alimente, atunci din uleiuri ar trebui să consumăm maximum 30 g pe zi”, spune medicul nutriţionist Şerban Damian.

Punctul de ardere este important

Uleiurile în cantitate mare şi prăjelile reprezintă un risc atât pentru organism, cât şi pentru greutate. ”Fiecare gram de grăsime aduce în corp 9 kcal, adică de două ori mai mult decât un gram de zaharuri sau de proteine. Așadar, un aport mare de grăsimi poate crește semnificativ aportul caloric și se ajunge la excesul ponderal”, mai explică dr. Damian.

Un factor extrem de important în alegerea tipului de ulei folosit este punctul de ardere. Acest punct de ardere este temperatura la care un ulei se degradează și își pierde valorile nutriționale, devenind nociv. Uleiurile vegetale sunt sănătoase la temperatura camerei, dar își pierd proprietățile nutritive prin încălzire. Iar în general, uleiurile nerafinate nu sunt recomandate pentru prăjit, deoarece devin toxice când sunt puse pe foc şi au punctul de ardere cel mai scăzut.

Tipuri de uleiuri și punctul de ardere 

  • Ulei de in nerafinat 107°C
  • Ulei de floarea soarelui nerafinat 107°C
  • Ulei de porumb nerafinat 160°C
  • Ulei de soia nerafinat 160°C
  • Ulei de susan nerafinat 177°C
  • Ulei de soia semi-rafinat 177°C
  • Ulei de măsline Extra-virgin 191°C
  • Ulei de migdale 216°C
  • Ulei din sâmburi de struguri 216°C
  • Ulei de măsline virgin 216°C
  • Ulei de porumb rafinat 232°C
  • Ulei de soia rafinat 232°C
  • Ulei de floarea soarelui semi-rafinat 232°C
  • Ulei de floarea soarelui rafinat 232°C
  • Ulei de palmier 235°C

Prepararea în ulei, un pericol pentru sănătate

Prăjelile sunt nesănătoase din cel puțin două motive: aduc un aport mare de calorii prin grăsimile adăugate alimentelor și în al doilea rând pentru că încarcă preparatele cu compuși toxici apăruți prin încălzirea exagerată a uleiurilor (așa cum este acrilamida). Riscurile la care se expun persoanele care consumă des preparate prăjite ca: şniţel, cartofi prăjiţi, caşcaval pane, cărnaţi prăjiţi, mâncare cu rântaş etc. sunt nenumărate. ”Alimentele prăjite pot să afecteze tubul digestiv și să producă sau să agraveze gastritele, colecistitele sau bolile intestinului. Pe de altă parte, aportul mare de grăsimi favorizează procesul aterosclerotic și apariția bolilor cardiovasculare. Obezitatea este o altă afecțiune gravă legată de consumul de grăsimi în exces”, exemplifică dr. Damian.

Nu renunţa complet!

Persoanele care consumă ulei foarte rar sau deloc nu prezintă un risc foarte mare, pentru că noi, consumatorii, luăm grăsimile și din alte surse – carne, lactate, ouă, semințe, sâmburi etc.. În schimb, în cazul în care se reduc drastic lipidele (deci nu doar uleiurile) apar avitaminoze (A, D, E, K), care dau într-adevăr consecințe grave pentru sănătate.

De asemenea, este foarte important să consumăm grăsimi şi în forma lor naturală, deoarece sunt foarte sănătoase. Cerealele integrale, nucile, alunele, seminţele, precum şi fructele care conţin uleiuri, ca avocado şi măsline, furnizează un aport suficient pentru funcţionarea optimă a organismului.

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Şerban Damian, nutriționist sportiv acreditat CIO, Centru de Nutriție Superfit, www.superfit.ro)

Credit foto: Flickr.com