Laptele este un aliment nelipsit din frigiderele multor români. Este însă recomandat cel de vacă, de capră sau de oaie? Am solicitat răspunsul medicului Gabriela Man, specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, care explică. ”Laptele de capră, deoarece molecula lactatelor de capră (sau de oaie) este mult mai bine tolerată de organismul uman comparativ cu lactatele de vacă. Conținutul în lactoză este mult mai redus (cca. 10%) și nu prezintă potențial alergen ca laptele de vacă. Însă, nu exagerați cu consumul de lapte, mai bine un chefir decât lapte ca atare. În privința conținutului de grăsime, nu degresat, nu parțial degresat, preferabil cel integral cu 3,5%.”

Esențial despre tipurile de brânză

Dintre tipurile de brânză de vaci, de capră, de oaie incluse într-un stil de viață sănătos trebuie punctat că alegem:
a) brânzeturi de oaie/capră, sau combinații dintre acestea și vacă, lactate de capră sau oaie, deoarece au molecula mult mai bine tolerată de către organismul uman;
b) brânzeturi bine stoarse de zer, mai ales în cazul diabetului tip II sau a obezității (caș, cașcaval, feta, telemea, NU urdă, NU brânzică proaspătă de vaci);
c) urda este bună în diabetul tip I, unde se urmărește o stimulare a secreției de insulină;
d) brânzeturi fermentate în detrimentul celor proaspete, deoarece grăsimea este mult mai ușor absorbită din lactatele proaspete.

Top 3: chefir, iaurt și sana

Ținând cont de aportul nutritiv de proteine și de beneficiile pentru flora intestinală sunt mai benefice produsele lactate fermentate de tip iaurt, sana, chefir. Chefirul este cel mai sănătos din această gamă, datorită compoziției variate și bogate de bacterii benefice și datorită efectului anticancerigen dat de prezența unei substanțe din granula de chefir (imidazolina are efecte anticancerigene). Sana și iaurt diferă doar prin gust și textură, beneficiile fiind cam aceleași. Într-un top, pe primul loc ar fi chefirul urmat de iaurt natural, apoi de sana.
În privința conținutului de grăsime din iaurturi, nu iaurturi degresate sau parțial degresate. Sunt mult mai sănătaoase iaurturile integrale (3,5-5% grasime), ideal de capră sau combinație lapte de vacă cu lapte de capră.

Smântâna, mai bună decât laptele proaspăt gras

În cazul unui aport moderat (adică o branzică cu smântână de 2-3 ori/săptămână sau o lingură de smântană la sarmale, în ciorbă), smântâna este benefică într-o alimentație sănătoasă. ”S-a demonstrat ca grasimea din lactatele fermentate este absorbită de organism într-o proporție foarte redusă (este mai ușor absorbită cea din lactatele nefermentate). Prin urmare, o smântână fermentată este mai puțin nocivă pentru valorile colesterolului decât o cană de lapte proaspăt gras sau decât o ceașcă de brânzică de vaci. Tot așa, este mai sănătoasă o felie de caș/cașcaval decât ar fi 3 linguri de urdă!” explică medicul Gabriela Man.

Untul ajută în slăbire

Un aliment foarte bine tolerat și digerat de corpul nostru, untul, este o sursa bune de vitamine (E, D si K), este bogat în seleniu (un puternic antioxidant) și chiar conține nutrienți care împiedică dezvoltarea aterosclerozei, împiedică îngrășarea (lecitina, acizi linoleici conjugați etc.), acestea, în condițiile unui consum de maximum 40 g/zi, preferabil la micul dejun.

Cum să alegi cele mai bune surse de calciu

”Lactatele au un conținut ridicat de calciu, însă peste 70% din conținutul lor în calciu este eliminat după digestie, fiind inutilizabil (deoarece nu au un raport corespunzător calciu-magneziu, iar calciul fără prezența magneziului este ineficient). În plus, acidifiază mediul intern și chiar favorizează eliminarea calciului din oase (pentru reechilibrarea mediului, pentru alcalinizare, corpul tinde spre mediu alcalin ca să funcționeze optim). De aceea, este recomandat femeilor la menopauză să nu exagereze cu consumul de produse lactate! Surse mai potrivite de calciu (disponibil și utilizabil) sunt: legume cu frunze verzi (pătrunjel, spanac, busuioc, broccoli, salată, rucola etc.), susan, semințe de cânepă, soia, sardine.”, recomandă specialistul.

SFATUL SPECIALISTULUI

Aportul recomandat de lactate

”Mâncați preferabil un chefir/sana/iaurt de 3-4 ori pe săptămână (ca și aport de probiotice), o brânză fermentată, bine stoarsă de zer (caș, cașcaval, feta, telemea, brânzeturi mucegăite) pentru a vă satisfice un rafinament culinar de 1-2 ori/săptămână. Evitați consumul exclusiv de lapte de vacă. Alegeți preferențial lactate de oaie și capră sau combinații de capră-vacă, oaie-vacă, oaie-capră-vacă.” (Dr. Gabriela Man, specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, Slăbești mâncând)

nutritionist Gabriela_Man

Credit foto: Shutterstock