Carbohidrații recomandați spre consum sunt cei care conțin fibre, deoarece favorizează procesul de digestie. Științific, carbohidrații sunt niște molecule care conțin atomi de carbon, hidrogen și oxigen, iar principalul lor scop este acela de a produce energie.

Astfel, pentru o alimentație corectă, sunt de preferat carbohidrații nerafinați, cei continuți de legume, fructe și cereale integrale și sunt de evitat cei rafinați – cei care provin din băuturi îndulcite cu zahăr, produsele de patiserie, dulciuri, pâine albă, paste, orez etc. Aceștia creează oscilații mari în nivelul zahărului din sânge, ceea ce duce la creșterea poftei de mâncare, deci, în final, la creșterea în greutate.

 

Cele mai recente studii au arătat că o dietă din care fac parte și carbohidrații buni sunt mai eficiente decât cele din care aceștia lipsesc cu desăvârșire.

 

Iaă care sunt alimentele bogate în carbohidrați recomandate în procesul de slăbire sau de menținere a unei greutăți normale

 

Ovăzul

Fibrele cu prebiotice (compuși ai alimentelor care induc creșterea sau activitatea microorganismelor benefice precum bacteriile și ciupercile; cel mai frecvent exemplu este în tractul gastrointestinal, unde prebioticele pot modifica compoziția organismelor în microbiomele intestinale) din ovăz ajută la alimentarea organismului cu probiotice, bacteriile prietenoase care trăiesc în tractul intestinal și care favorizează digestia. În plus, s-a decoperit că ovăzul mai conține un anumit tip de fibre care ajută la scăderea ”colesterolului rău”.

 

Cartofii dulci

 

Aceștia sunt adevărate bombe nutriționale, în sensul bun, atât timp cât sunt preparați prin fierbere, coacere, frigere.

 

Quinoa

Această cereală este bogată în proteine, fibre, vitamine și în minerale. Este bogată în complexul de vitamina B, cea care ajută la transformarea alimentelor consumate în energie.

 

Prunele

Sunt bogate în potasiu, calciu, magneziu și ajută la tranzitul intestinal, la sănătatea oaselor și la păstrarea unei tensiuni arteriale normale. Consumul acestora, pe lângă alte alimente bogate în fibre și în minerale ajută la scăderea riscului de dezvoltare de diabet de tip II, deoarece metabolizează mai eficient glucoza.

 

 

Lintea, năutul, mazărea

Aceste legume sunt pline de proteine și de fibre, minerale și de vitamina B, esențiale pentru sistemul nervos și muscular. O mână de linte sau de năut  poate înlocui o porție de carne, care conține mai multe grăsimi saturate și care poate fi mai scumpă.

 

 

Opinia specialistului

 

Florin Cujbă, fitness expert

florin cujbă fitness expert

Carbohidrații livrează energie organismului

Carbohidrații sunt văzuți ca niște „dușmani”, dar nu este așa și aș vrea sa lămurim acest aspect. Ei reprezintă principalii nutrienți ce ne livrează energie organismului și ne ajută să putem asimila proteina în organism. Spre exemplu, un gram de proteină se absoarbe doar în prezența a două grame de carbohidrați. Așadar nu putem avea randament muscular la sală dacă nu avem carbohidrați.

Se pot consuma în cantități nelimitate:

Vânătă, dovlecel, fasole verde, varză, conopidă, broccoli, sparanghel, praz, spanac, nap, sfeclă, țelină, roșie, ciuperci, ceapă, ridichea, inima de anghinare, andivă, castravete, ardeiul gras roșu, verde sau galben, salata verde.

Incearca o salata coleslaw!

Poți folosi conopida pentru a face o minunata conopida pane!

 

Foto: Shutterstock