Vitamina D, ceea ce multe persoane numesc ”vitamina solară”, dar este de fapt un steroid cu acțiune hormonală care influențează creșterea, dezvoltarea generală a organismului și starea de sănătate.
Organismul poate asimila vitamina D din alimentație, o altă parte are ca sursă razele soarelui. Doar că multe persoane își petrec, în zilele noastre, mai mult timp în clădiri decât afară, la soare.
Și ”deși deficiența de vitamina D poate fi deseori ignorată, ea trebuie luată în serios.”, atenționează Dr. Frank Lipman medic recunoscut internațional pentru competențele sale în medicină integrativă. Acesta a declarat într-o publicație americană de sănătate și nutriție că că ”numeroși experți internaționali consideră că deficiența de vitamina D poate avea legătură cu instalarea unor boli serioase. Explicația constă în faptul că vitamina D poate îmbunătăți sistemul imunitar și poate juca un rol important în prevenirea cancerului, a afecțiunilor neurologice, cardiovasculare și în sănătatea oaselor.”

O mare parte a oamenilor poate avea carență de Vitamina D

Se estimează că un miliard de oameni de pe planetă nu lipsă de vitamina D în organism. Între aceste persoane se numără cele:

  • care stau mult timp în casă sau la birou și expun doar foarte puțin la soare
  • care locuiesc în emisfera nordică
  • care folosesc mereu loțiuni de protecție solară
  • care sunt îmbrăcate din cap până la picioare
  • care sunt în vârstă și a căror piele este mai subțire, motiv pentru care produce mai greu vitamina D (așadar, că cei cu vârsta de 50+ sunt mai vulnerabili la deficiența de vitamina D)
  • care sunt supraponderale / obeze și au exces de grăsime în organism
  • care sunt însărcinate, iar femeile au în această situație nevoie de diverse suplimente

Semne de lipsă de vitamina D

În timp ce unele persoane pot să nu aibă simptome evidente, altele pot indica semne, mai spune Dr. Lipman, enumerând:

  • transpirație excesivă chiar și atunci când persoanele sunt într-un mediu cu temperatură moderată
  • dureri musculare
  • persoane care suferă fracturi foarte ușor
  • durere cronică
  • semne de tristețe și anxietate

Specialistul american, fondator și director al Eleven Eleven Wellness Center din New York City, cu o experiență de peste 20 de ani, recomandă controlul la medic, chiar de două ori pe an, și e posibil ca simpla prescripție de supliment cu vitamina D să fie de ajutor. Iar expunerea la soare, în mod adecvat, timp de 15 minute se poate face zilnic.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina D

Uleiul de pește, în special uleiul de ficat de cod, este cea mai bună sursă alimentară de vitamina D. De asemenea, somonul. O singură porție de somon asigură necesarul zilnic al acestei vitamine. Alte tipuri de carne de pește care conțin vitamina D sunt carnea de ton, sardine sau macrou.
Laptele este o altă sursă foarte bună, la fel ca cerealele îmbunătățite cu vitamina D, gălbenușul de ou conține și el vitamina D, însă e recomandat consumul oului întreg pentru fixarea optimă a vitaminei. Alături de acestea mai pot fi ciupercile, ficatul de vită sau soia, fie că alegi tofu ori laptele de soia.

Credit foto: Shutterstock