Consumul de apă și hidratarea corectă a organismului sunt importante indiferent de anotimp. Toţi auzim că se recomandă consumul a doi litri de apă pe zi. Dar este valabil pentru toată lumea? Dr. Ciprian Constantin spune că ”da”. În plus, intră în calcul lichidele nealcoolice diversificate ca: ceai, supă, ciorbă, cafeaua de dimineaţă, lactatele, iaurtul, sosul din tocăniţă etc..
”Aceasta este o recomandare adresată populaţiei sănătoase, iar categoriile speciale, cum ar fi pacienţii cu afecţiuni renale, cardiacii, bătrânii, copiii, trebuie să urmeze indicaţiile medicului pentru un sfat nutriţional adecvat. O cantitate de 2 litri de apă poate fi foarte mare pentru o persoană cu insuficienţă renală, aflată într-un program de dializă sau pentru un pacient cu insuficienţă cardiacă, deoarece apa se adaugă celorlalte lichide şi se ajunge la un consum zilnic mai mare decat cei 2 litri”, explică medicul.
Semnele serioase de deshidratare
Noţiunea de hidratare corectă are legatură cu starea de bine a organismului. Semnalele care îţi dau de înţeles că organismul este serios deshidratat și trebuie să iei măsuri imediate sunt: apariţia unei stări de oboseală, cu tegumente uscate, cu senzaţie de ameţeală când te ridici în picioare, dar şi nuanţarea urinei într-o culoare galben închis-portocaliu.
Există 3 tipuri de deshidratare
Deshidratarea poate fi de mai multe tipuri: izotonică, hipertonică sau hipotonică şi identificarea ei se face numai de către personalul medical specializat.
-
De obicei, apa rezolvă deshidratarea hipertonică (cea mai întâlnită) când se pierde multă apă.
-
Dacă deshidratarea este izotonică, atunci ar trebui consumate soluţii bogate în ioni (Na, K etc.), în aceeaşi concentraţie cu cea din lichidele organismului.
-
Iar în cel de-al treilea caz, întâlnită mai ales la persoanele cu afecţiuni cardiace sau renale, apare adesea setea şi – paradoxal – edemele (umflarea picioarelor, mâinilor). Rehidratarea se face prin eliminarea surplusului de apă şi completarea rezervelor ionice ale organismului.
Dr. Ciprian Constantin, Șef Departament Nutriție și Diabet – Spitalul Militar Central “Carol Davila”.
Credit foto: 123rf.com