Micul dejun – este considerat într-o mare măsură a fi cea mai importantă masă a zilei, la care poţi să consumi alimentele care să confere nutrienţi şi energie, implicit fructe, legume, sucuri proaspete. Iată, însă, ce nu e foarte indicat să mănânci la prima oră a dimineţii…

ouă ochi cu bacon, cârnaţi şi fasole, adică micul dejun în stil englezesc care este plin de calorii, toate ingredientele fiind prăjite în ulei. Şi mai ales în zilele călduroase de vară, în care vrei să stai pe plajă, la soare, această combinaţie alimentară poate fi foarte grea pentru stomac, cu atât mai mult dacă ne referim la persoane care nu sunt obişnuite cu un astfel de meniu.

clătitele încântă gustul, dar pot dăuna siluetei. Indiferent că sunt clătite în stil europen sau american (pancakes) sunt preparate prin prăjire, la care se adaugă gemuri (care conţin zahăr şi arome sintetice) sau cremă de ciocolată (o reală bombă calorică). Evident, oricine poate să-şi facă pofta, mai ales în vacanţă, dar nu chiar în fiecare zi. Mai ales că asocierea prăjelii cu dulcele pe timp de căldură îţi poate da stări de rău general.

cereale rafinate şi fulgii de porum sunt cereale procesate şi conţin destul de multe zaharuri. Sunt bune la gust, se mănâncă cu lapte şi sunt preferate de majoritatea copiilor, însă cea mai indicată alegere, dacă vrei să îţi menţii silueta şi să obţii adevăratele beneficii ale cerealor, sunt cele nerafinate: de ovăz, de secară, de grâu sau cele cu musli.

mezelurile nu sunt în general recomandate, din cauza conţinutului incert al ingredientelor. Şi riscul intoxicaţiilor alimentare poate fi cu atât mai mare dacă nu se cunosc exact condiţiile de depozitare şi termenul de valabilitate.

Prânzul – pentru unele persoane este masa principală a zilei şi trebuie să conţină o supă sau o ciorbă, o salată compusă din vegetale şi un fel principal. Evită preparate fierte mult timp deoarece se pierd substanţele nutritive, dar şi…

carnea tocată – Amestecul diferitelor tipuri de carne nu se recomandă mai ales în zilele călduroase.

friptura cu sos – Deşi preparatele alcătuite din carne asezonate cu diferite tipuri de sosuri sunt preferate de multe persoane, tocmai gustul sosurilor poate modifica aroma şi aspectul bucăţelelor de friptură.

Cina – ultima masă a zilei trebuie să fie cât mai uşoară, printre cele mai recomandate şi consistente variante fiind salatele cu carne slabă, pastele sau orezul cu legume. Totuşi, e bine să eviţi…

combinaţii grele – Friptură de pui, de vită, de porc sau peştele asociate cu ciuperci la grătar sau alte legume grele ca vinetele îţi pot da o stare neplăcută, deoarece combinaţia este grea pentru seară.

 

Capcana kilogramelor în plus

Mâncatul din pachetele all-inclusive pare să fie o capcană şi o problemă pentru mulţi dintre cei care aleg astfel de vacanţe şi care, în cele mai multe cazuri se întorc acasă cu kilograme în plus. Diversitatea mare a alimentelor şi preparatelor, cantităţile virtual nelimitate în care se poate consuma hrana, accesul permanent la gustări şi băuturi, atmosfera de vacanţă şi relaxare sunt elemente care favorizează abuzurile alimentare şi creşterea în greutate. Ideal este să nu lăsăm acasă , să ne ţinem în frâu poftele şi, hai să o spunem direct, lăcomia. Ceea ce ne dăunează cel mai rău sunt cantităţile prea mari de preparate. Nimeni nu spune să nu gustăm din ce ne face poftă, însă nu există vreun motiv pentru a ne îmbuiba. Diversitatea alimentelor şi preparatelor este de fapt un avantaj, avem de unde să alegem şi ne putem alcătui un meniu sănătos şi apetisant. Ca şi în zilele obişnuite, este de preferat să evităm prăjelile, preparatele cu sosuri grele, brânzeturile grase, dulciurile concentrate, şi să limităm cantităţile de făinoase, sucuri şi băuturi alcoolice. Aşadar, moderaţie!” .

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Şerban Damian, nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul Superfit

Credit foto: Flickr.com