Unii dintre cei mai longevivi oameni din lume se regăsesc în insula italiană Sardinia, iar o echipă alcătuită din medici şi specialişti în genetică şi demografie a încercat să identifice pentru „The Wall Street Journal” factorii care contribuie la o viaţă lungă şi sănătoasă.

Rețeta descoperită de oamenii de știință, după ce au vizitat Sardinia, este că peste 65% din mâncarea pe care o consumă italienii din această zonă constă în: legume, fructe, cereale integrale și fasole (n.r.: fava beans), aliment care conține proteine în cantitate mai mare decât carnea de vită. Și pentru că am menționat carnea, aceasta este mâncată în cantități mici. De aproximativ cinci ori pe lună, de obicei în zilele de sărbătoare sau la evenimentele speciale.

Sunt importante starea psihică și mișcarea

Nicio dietă nu poate face minuni singură! Alături de nutriție sunt importante și starea psihică și mișcarea. Iar în obiceiurile zilnice ale locuitorilor este inclus și efortul fizic. Oamenii merg mult pe jos până la magazin sau până la casele altor rude și ale prietenilor. În plus, prin activităţile pe care le fac în gospodărie (cum sunt frământatul aluatului, tăiatul lemnelor etc.) aceștia ard între 500 și 1000 de calorii pe zi, un consum caloric asemănător cu efortul depus la sală, spun specialiştii.

Discuții asezonate cu vin natural

Și tot la creşterea semnificativă a duratei de viaţă şi la îmbunătăţirea calităţii traiului contibuie și relațiile sociale. Locuitorii din Sardinia sunt relaxați, uniți, se ajută între ei, se întâlnesc des, iar discuțiile se poartă la un pahar de vin natural.

Credit foto: Flickr.com