Piaţa alimentară oferă o mare diversitate de produse, atât variante sănătoase, cât și combinaţii care dau produse periculoase ce creează dependență.

Pași într-o alimentație sănătoasă

  • Hrănește-ți permanent organismul cu nutrienţi de calitate, care vor fi luaţi din alimente cât mai puţin prelucrate şi din fructele şi legumele de sezon.
  • Este recomandat să îți faci aprovizionarea de două, trei ori pe săptămână, pentru a avea ingrediente proaspete.
  • Pentru preparare, foloseşte alimente provenite din agricultura ecologică, din flora şi fauna sălbatică sau din zone nepoluate.

Avantajele produselor ecologice

  • Alimentele provenite din zona de producție ecologică au mai puţine pesticide şi îngrăşăminte chimice, hormoni sau dioxine.
  • Produsele ecologice sunt mult mai nutritive, fiind foarte utile pentru pentru menţinerea sănătăţii şi prevenirea multor boli.
  • Iar animalele şi păsările crescute pe sol, în aer liber, hrănite cu furaje cât mai naturale, au o compoziţie mai sănătoasă a cărnii, au mai puţine grăsimi saturate (nocive) şi mai mulţi acizi graşi esenţiali.

Evită alimentele industriale!

Produsele alimentare industriale rafinate nu conţin nutrienţi esenţiali şi sunt bogate în zaharuri rafinate (hiperglicemice, cancerigene), grăsimi artificial (margarine) proteine cu valoare biologică scăzută şi conţin multe calorii. ”Majoritatea conţin , care nu hrănesc organismul şi mai mult decât atât şi nutrienţii din corp, consumând rezervele de vitamina B, crom, magneziu, etc.. În timp, consumul acestor alimente duc la creşterea în greutate şi chiar la atingerea obezităţii. Ca urmare, se poate ajunge la aşa numitul sindrom metabolic, din cauza căruia apar maladiile cronice care ne afectează sănătatea de la vârste tot mai tinere”, spunea prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, în cartea sa ”Revoluţie în bucătărie”.

Credit foto: Shutterstock