Fiecare încearcă în felul său să mănânce mai sănătos, măcar în unele perioade din an, motiv pentru care și alimentele bio se află pe multe liste de cumpărături. Așa că am cerut sfatul medicului Șerban Damian pentru a afla și părerea lui, în calitate de specialist cu privire la avantajele acestor produse.

Alimentele bio sunt tot mai frecvente pe rafturile magazinelor, însă calităţile lor sunt reale sau există tendinţa să li se atribuie proprietăţi benefice pentru sănătate, care nu au fost încă dovedite? ”Realitatea este”, spune dr. Șerban Damian, ”că nu s-a putut dovedi că alimentele bio conţin mai mulţi nutrienţi esenţiali pentru sănătate faţă de alimentele obişnuite. Nici măcar în privinţa substanţelor toxice (cum ar fi metalele grele, cadmiu, arsenic), studiile nu au putut demonstra că alimentele bio aduc un beneficiu semnificativ”.

Un aliment bio sau organic este acela care a fost cultivat sau crescut fără a se folosi niciun pesticid, fertilizator chimic, antibiotic sau hormon. Aici sunt incluse toate elementele ciclului natural de creştere – solul, apa folosită la irigare, mediul înconjurător (în sensul că un aliment nu are cum sa fie bio, dacă la 2 km de cultură este amplasată o rafinărie sau o fabrică ce poluează). De asemenea, contează şi metodele de prelucrare ale produsului finit: nu se pot folosi aditivi sau conservanţi chimici ori metode fizice ca iradierea. Aşadar, marca „bio” de pe un produs ar trebui să ne dea certitudinea că sunt respectate toate aceste norme.

Bio nu înseamnă gust mai bun

Ca şi consumatori, nu avem cum să facem diferenţa dintre un produs bio şi unul obişnuit, pentru că din punct de vedere al gustului, texturii, aspectului și mirosului produsele sunt identice. Chiar dacă unele persoane consideră produsele bio ca fiind mai gustoase, s-a arătat că aceasta este mai mult autosugestie şi nu un adevăr care poate fi demonstrat ştiinţific.

Care sunt avantajele oferite de alimentele bio?

Este greu de răspuns la această întrebare”, răspunde medicul Șerban Damian. ”O metaanaliză realizată în 2012 (publicată în Annals of Internal Medicine) susținea că nu există deocamdată un studiu serios care să compare o populație care mănâncă bio şi una cu alimentaţie obişnuită. Așadar, în lipsa unui astfel de studiu, fără date concrete pe baza cărora să se poată emite o concluzie care să ateste că acestea aduc reale beneficii sănătății. Iar preţul mult mai mare nu se justifică. Ce ar trebui să includă meniul este de fapt un echilibru firesc între produsele consumate.” susține doctorul Damian.

Rămâne deci la latitudinea fiecăruia să aleagă ce fel de alimente preferă și ce include în meniul nutrițional.

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

Știai că…

…un aliment poate fi comercializat ca fiind bio dacă obţine o certificare din partea unui organism guvernamental care verifică şi stabileşte respectarea normele legale? În România acest organism este Ministerul Agriculturii, care aplică normele stabilite de Uniunea Europeană.

Credit foto: 123rf.com