Studiul privind calitatea băuturilor răcoritoare light (sucurile fără zahăr) face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrana sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”, realizată de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România).

Ingredientele regăsite în compoziția băuturilor răcoritoare fără zahăr/dietetice analizate sunt: apă, apă carbogazoasă, dioxid de carbon, suc de struguri (0,1%), suc de mere (0,1%), suc natural de fructe (căpșuni, zmeură, coacăze negre, afine, vișine în proporții variabile), maltodextrină, concentrat de morcovi cu rol de colorare, extracte cu rol de colorare din hibiscus și morcov, arome naturale de lămâie și lime, aromă naturală de portocale și alte arome, cafeină, arome, suc de portocale, antioxidanți (acid ascorbic), acidifianți (acid citric, acid fosforic, citrați de sodiu), îndulcitori (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharine), coloranți (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, brunt HT, azorubină, roșu ponceau.

De asemenea, s-a mai găsit coșenilă care este un colorant natural roșu obținut dintr-o specie de gândac din America de Sud, alături de caroteni, beta- apo-8-carotenal, antocianine, conservanți (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu), corectori de aciditate (citrați de sodiu), stabilizatori (gumă arabică, gumă de ester, gumă de guar, esterii colofoniului cu glicerolul, esteri glicerici ai rășinilor din lemn).

Îndulcitorii sintetici pot declanșa afecțiuni

Toate produsele care au fost analizate conțin îndulcitori sintetici (aspartam, zaharine, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu). Iar îndulcitorii sintetici au o putere de îndulcire care poate fi de până la de 200 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie.

Sucurile fără zahăr ar trebui să aibă etichete cu mesaj de atenționare!

„Băuturile răcoritoare fără zahăr sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome, cantități infime de suc din fructe și aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienți, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică. Din păcate, aceste produse, din cauza accesibilității date de preț (în medie 47 de bani per litru), sunt consumate în cantități mari de către familiile cu venituri situate sub salariul mediu pe economie. Având în vedere numărul mare de substanțe chimice din astfel de produse, solicităm menționarea pe etichetă a unui mesaj de atenționare de tipul ” . (Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România, coordonatorul echipei de experți care a realizat studiul).

Știai că…

… un consumator român bea, în medie pe an, 150 de litri de sucuri răcoritoare, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică?

 

Credit foto: 123rf.com