Sigur ne-am adresat cu toții această întrebare la un moment dat. Fie că vrem să slăbim înaintea unei nunți, a unei reuniuni de clasă sau a altui eveniment important, slăbirea rapidă ne-a tentat cumva.

Specialiștii susțin că o slăbire rezonabilă pe parcursul unei luni este undeva la cinci kilograme, iar acest obiectiv se poate atinge cu o dietă strictă. Aproape jumătate de kilogram pierdut pe zi este echivalent cu 3500 de calorii. Pentru a pierde un kilogram pe săptămână, trebuie să renunți la 1000 de calorii pe zi, adică să tai din caloriile ingerate prin mâncare și să arzi mai multe calorii prin exerciții fizice.

Dacă te hotărăști să tai caloriile din mâncare, cea mai bună metodă este să ții un jurnal cu toate mesele și alimentele consumate într-o zi. De asemenea, și mai eficiente sunt aplicațiile care îți montorizează fiecare îmbucătură și, chiar dacă pare tare enervant să ții cont de fiecare bucată pe care o înghiți, s-a dovedit că această metoda elimină proastele obiceiuri alimentare, precum ronțăiala fără rost și supraconsumul de alimente peste limita necesară sau peste cea care oferă senzația de confort și de sațietate. 1000 de calorii tăiate pe zi poate părea o decizie dură, dar dacă aduni pâinea, reumplerea farfuriei cu mâncare, untul, biscuții etc, vei vedea că e ușor să renunți la anumite alimente a caror lipsă nu duce decât la o siluetă mai subțire.

Dacă vizezi slăbirea prin arderea intensă din punct de vedere caloric la sala de sport, atunci trebuie să știi că vei avea de muncă undeva la 5-6 zile pe săptămână, dar cu efort moderat. Numărul caloriilor pe care le vei pierde astfel va fi determinat de sex, de vârstă, de greutatea inițială, de exercițiile fizice executate, de durata lor etc.

 

Iată câteva exemple de câte calorii se pot pierde prin efort fizic pentru o persoană de aproximativ 70 de kilograme:

 

Alergare pe bandă timp de 20 de minute: 229 de calorii

Exerciții pe bicicleta eliptică 30 de minute: 179 de calorii

Înot 30 de minute: 189 de calorii

Kickboxing 30 de minute: 357 de calorii

 

Deci iată câte kilograme se pot pierde într-o lună și cum se poate atinge acest obiectiv. Este vorba despre aceeași regulă care funcționează ca un stil de viață: mănâncă mai puțin, mișcă-te mai mult.

 

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționist

www.facebook.com/Andreeazegheanu/

[email protected]

 

andreea zegheanu nutriționist

Slăbirea sănătoasă înseamnă 0,5-1% din greutatea corporală, procente pierdute pe parcursul unei săptămâni. Odată ce se ajunge la un minus de 10-12%, este obligatoriu să urmeze o perioadă de menținere, în care să creștem ușor aportul caloric cu 350-500 de calorii/zi (alimentație similară, program de sport nemodificat). Acest pas este esențial pentru a ajuta la stabilizarea noii compoziții corporale. În caz contrar, sistemele complexe care reglează echilibrul orgamismului vor face în așa fel încât să ajungem din nou la greutatea ințială.

 

Foto: Shutterstock