Cuprins
Tot mai multe persoane au probleme cu digestia și dau vina pe stres și pe mesele luate pe fugă. Dar, dacă înțelegem cât timp durează digestia alimentelor, putem face combinații alimentare mai sănătoase, care nu ne balonează și nu ne afectează silueta.
Digestia este un proces complex pe care ar trebui să îl ajutăm printr-o combinație optimă de alimente, precum și prin anumite activități ușoare.
De multe ori, însă, majoritatea oamenilor se implică în activități sau fac diverse lucruri care îngreunează digestia, iar acest lucru favorizează balonarea, o senzație de disconfort și chiar dureri abdominale.
Cum funcționează digestia
În funcție de fiecare persoană în parte, procesul digestiv este ușor diferit. Cu toate acestea, de la ingerarea alimentelor și până la evacuarea materiilor nefolositoare poate trece cel puțin o zi, iar în cazul persoanelor care au probleme cu digestia, intervalul se poate prelungi la două sau chiar trei zile.
În primele ore după masă, alimentele masticate ajung în intestinul subțire unde are loc un prim proces de descompunere care durează între 6 și 8 ore. Ulterior, bolul alimentar ajunge în intestinul gros, unde procesul de descompunere poate dura în medie 24 de ore. Dar contează foarte mult ceea ce mănânci.
Alimentele bogate în proteine precum friptura, ciupercile, aluaturile grase se digeră mai greu și este nevoie chiar de două zile pentru a le descompune. În schimb, fructele și legumele se digeră cel mai repede, în mai puțin de 12 ore.
Cât timp durează digestia alimentelor preferate
Este bine să știi cât de ușor sau cât de greu se digeră ceea ce mănânci. În funcție de alimentele pe care le ai la masă, vei avea o digestie ușoară și totodată anumite beneficii pentru sănătate. Alimentele prea grase și grele, alimentele procesate sau dulciurile concentrate trebuie consumate cu precauție, dacă ții la sănătatea inimii tale și la sănătatea generală a organismului pe termen lung.
Alimente care se digeră în 30 – 60 de minute
Supele de legume – 20 de minute
Sucurile de fructe – 20 de minute
Salatele, legumele sau fructele procesate la blender – 30 de minute
Pepenii, citricele, strugurii – 30 de minute
Merele, perele, piersicile, cireșele – 40 de minute
Legume suculente precum salata verde, roșiile, castravetele, țelina, ardeiul gras roșu și verde – 40 de minute
Legumele gătite la aburi, legumele cu frunze verzi – 45 de minute
Gălbenușul de ou – 30 de minute
Oul întreg – 45 de minute
Peștele slab, fructele de mare – 30 de minute
Peștele gras – 45 – 60 de minute
Alimente care se digeră în 60 – 90 de minute
Rădăcinoase precum morcovi, gulii, sfecla, păstârnacul – 50 de minute.
Legume cu amidon – cartoful, cartoful dulce, anghinarea – 60 de minute
Boabe precum orez brun, mei, hrișcă, făină de porumb, ovăz – 90 de minute
Legume bogate în carbohidrați și proteine – lintea, mazăre, fasole roșie – 90 de minute
Lapte degresat, ricotta, brânză cottage sau slabă – 90 de minute
Pâinea – 3 ore
Orezul fiert – aproximativ 2 ore
Carnea de pui – 1 oră și 1/2 – 2 ore (fără piele)
Alimente care se digeră în 2 – 6 ore
Brânză cottage din lapte integral – 120 de minute
Semințe de floarea soarelui, dovleac, susan – 2 ore
Migdale, alune, caju, pecan – până la 3 ore.
Boabele de soia – 2 ore
Laptele – 3 ore
Ciupercile – 5 – 6 ore
Cartofii prăjiți – 3 – 4 ore
Cartofii fierți – 3 ore
Cașcaval, parmezan, brânza tare – 4 – 5 ore
Carnea de curcan – 2 până la 2 ore și 1/4
Carnea de miel, vită – între 3 și 4 ore
Carnea de porc – 4 ore 1/2 – 5 ore
Cum să combini sănătos alimentele la mesele principale
Micul dejun este masa cea mai importantă a zilei, dar mulți dintre noi nu reușim să mâncăm pe îndelete micul dejun, din cauza programului încărcat. Ne ducem copiii la școală, fugim la serviciu și luăm din mers câteva pateuri, o merdenea, o pizza sau o salată.
Nutriționiștii ne recomandă, totuși, să consumăm la micul dejun:
- 30% alimente cu proteine care se digeră în 2 – 3 ore
- 70% alimente ușoare, care se digeră în cel mult 30 – 60 de minute
Masa de prânz constituie masa care ne oferă cea mai mare cantitate de nutrienți de care avem nevoie peste zi. Intervalul orar cel mai bun pentru masa de prânz este între orele 12 și 14. Iar la această masă este bine să combinăm:
- 50% alimente ușoare care se digeră într-o oră și care ne ajută să ne hidratăm (supe, salate, fructe)
- 50% alimente mai consistente, care se digeră în 2 – 6 ore, precum legumele, carnea, orezul sau ciupercile
Masa de seară trebuie să fie cea mai simplă și cea care se digeră cel mai repede, să nu ne culcăm cu stomacul plin, cum se spune popular. O digestie grea peste noapte provoacă probleme în timp, favorizează depunerea grăsimilor și afecțiunile cardiace. De aceea, cele mai multe alimente consumate seara trebuie să se digere în cel mult 2 ore, iar ora de masă nu trebuie să depășească ora 19, cel mult ora 20.
foto: Shutterstock