Tot mai multe persoane au probleme cu digestia și dau vina pe stres și pe mesele luate pe fugă. Dar, dacă înțelegem cât timp durează digestia alimentelor, putem face combinații alimentare mai sănătoase, care nu ne balonează și nu ne afectează silueta.

Digestia este un proces complex pe care ar trebui să îl ajutăm printr-o combinație optimă de alimente, precum și prin anumite activități ușoare.

De multe ori, însă, majoritatea oamenilor se implică în activități sau fac diverse lucruri care îngreunează digestia, iar acest lucru favorizează balonarea, o senzație de disconfort și chiar dureri abdominale.

Cum funcționează digestia

În funcție de fiecare persoană în parte, procesul digestiv este ușor diferit. Cu toate acestea, de la ingerarea alimentelor și până la evacuarea materiilor nefolositoare poate trece cel puțin o zi, iar în cazul persoanelor care au probleme cu digestia, intervalul se poate prelungi la două sau chiar trei zile.

În primele ore după masă, alimentele masticate ajung în intestinul subțire unde are loc un prim proces de descompunere care durează între 6 și 8 ore. Ulterior, bolul alimentar ajunge în intestinul gros, unde procesul de descompunere poate dura în medie 24 de ore. Dar contează foarte mult ceea ce mănânci.

Alimentele bogate în proteine precum friptura, ciupercile, aluaturile grase se digeră mai greu și este nevoie chiar de două zile pentru a le descompune. În schimb, fructele și legumele se digeră cel mai repede, în mai puțin de 12 ore.

Cât timp durează digestia alimentelor preferate

Este bine să știi cât de ușor sau cât de greu se digeră ceea ce mănânci. În funcție de alimentele pe care le ai la masă, vei avea o digestie ușoară și totodată anumite beneficii pentru sănătate. Alimentele prea grase și grele, alimentele procesate sau dulciurile concentrate trebuie consumate cu precauție, dacă ții la sănătatea inimii tale și la sănătatea generală a organismului pe termen lung.

Alimente care se digeră în 30 – 60 de minute 

Supele de legume – 20 de minute

Sucurile de fructe – 20 de minute

Salatele, legumele sau fructele procesate la blender – 30 de minute

Pepenii, citricele, strugurii – 30 de minute

Merele, perele, piersicile, cireșele – 40 de minute

Legume suculente precum salata verde, roșiile, castravetele, țelina, ardeiul gras roșu și verde – 40 de minute

Legumele gătite la aburi, legumele cu frunze verzi – 45 de minute

Gălbenușul de ou – 30 de minute

Oul întreg – 45 de minute

Peștele slab, fructele de mare – 30 de minute

Peștele gras – 45 – 60 de minute

Alimente care se digeră în 60 – 90 de minute

Rădăcinoase precum morcovi, gulii, sfecla, păstârnacul – 50 de minute.

Legume cu amidon – cartoful, cartoful dulce, anghinarea – 60 de minute

Boabe precum orez brun, mei, hrișcă, făină de porumb, ovăz – 90 de minute

Legume bogate în carbohidrați și proteine – lintea, mazăre, fasole roșie – 90 de minute

Lapte degresat, ricotta, brânză cottage sau slabă – 90 de minute

Pâinea – 3 ore

Orezul fiert – aproximativ 2 ore

Carnea de pui – 1 oră și 1/2 – 2 ore (fără piele)

Alimente care se digeră în 2 – 6 ore

Brânză cottage din lapte integral – 120 de minute

Semințe de floarea soarelui, dovleac, susan – 2 ore

Migdale, alune, caju, pecan – până la 3 ore.

Boabele de soia – 2 ore

Laptele – 3 ore

Ciupercile – 5 – 6 ore

Cartofii prăjiți – 3 – 4 ore

Cartofii fierți – 3 ore

Cașcaval, parmezan, brânza tare – 4 – 5 ore

Carnea de curcan – 2 până la 2 ore și 1/4

Carnea de miel, vită – între 3 și 4 ore

Carnea de porc – 4 ore 1/2 – 5 ore

Cum să combini sănătos alimentele la mesele principale

Micul dejun este masa cea mai importantă a zilei, dar mulți dintre noi nu reușim să mâncăm pe îndelete micul dejun, din cauza programului încărcat. Ne ducem copiii la școală, fugim la serviciu și luăm din mers câteva pateuri, o merdenea, o pizza sau o salată.

Nutriționiștii ne recomandă, totuși, să consumăm la micul dejun:

  • 30% alimente cu proteine care se digeră în 2 – 3 ore
  • 70% alimente ușoare, care se digeră în cel mult 30 – 60 de minute

Masa de prânz constituie masa care ne oferă cea mai mare cantitate de nutrienți de care avem nevoie peste zi. Intervalul orar cel mai bun pentru masa de prânz este între orele 12 și 14. Iar la această masă este bine să combinăm:

  • 50% alimente ușoare care se digeră într-o oră și care ne ajută să ne hidratăm (supe, salate, fructe)
  • 50% alimente mai consistente, care se digeră în 2 – 6 ore, precum legumele, carnea, orezul sau ciupercile

Masa de seară trebuie să fie cea mai simplă și cea care se digeră cel mai repede, să nu ne culcăm cu stomacul plin, cum se spune popular. O digestie grea peste noapte provoacă probleme în timp, favorizează depunerea grăsimilor și afecțiunile cardiace. De aceea, cele mai multe alimente consumate seara trebuie să se digere în cel mult 2 ore, iar ora de masă nu trebuie să depășească ora 19, cel mult ora 20.

foto: Shutterstock