1. Partea comestibilă din pește variază larg, de la circa 35% (calcanii și alte specii cu corpul foarte turtit), până la peste 90% (sturionii, la care sunt comestibile și cartilagiile, și pielea, aceștia neavând oase și solzi).
  2. Speciile marine și oceanice de pește au cavitatea abdominată mai redusă decât speciile de apă dulce.
  3. Proteinele din pește au importanță remarcabilă atât ca pondere (între 16-20%), cât și ca valoare (sunt proteine fine). Lipidele constituie componenta cea mai definitorie pentru diferitele categorii de pește, ponderea grăsimii la diferitele specii de pește variind foarte larg.
  4. Se disting pești slabi – „pește alb“ – cu mai puțin de 2% grăsime, pești semigrași, cu 2-8% grăsime, și pești grași, peste 8% grăsime.
  5. Circa ¾ din grăsimea de pește este compusă din acizi grași nesaturați, care au un rol benefic în alimentația omului.
  6. Carnea de pește este o sursă foarte apreciată datorită mineralelor (0,8-1,5%; potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sulf, clor, iod, mangan, cupru, nichel etc.) și vitaminelor (A, D, complexul B) pe care le conține.
  7. Corelată cu grăsimea conținută, carnea de pește are o valoare nutritivă variabilă (valoarea energetică oscilează între circa 70 și 260 kcal/100 g carne), valorile mici fiind specifice speciilor cu carne slabă (calcan, șalău, știucă etc.), foarte potrivite pentru meniuri dietetice.

Porțiile de pește recomandate

Celor care le place peștele li se recomandă să consume:

  • oricât pește vor dacă aleg specii cu carne slabă (merluciu, cod, știucă, șalău);
  • speciile semi-grase de pește (hering, păstrăv, chefal, barbun) pot fi consumate o dată sau de două ori pe săptămână;
  • iar peștele gras (macrou, crap, anghilă, scrumbie, sardină, ton, somon, somn) sunt benefice dacă se consumă o dată pe săptămână, în cantitate mică,, de maximum 150 g.

Credit foto: Shutterstock