Laptele este considerat un aliment complet. Asta deoarece conține proteine cu valoare biologică mare, grăsimi, glucide, săruri minerale și vitamine.

Ce oferă organismului?

Există multe tipuri de lapte, dar cel mai consumat rămâne în țara noastră laptele de vacă. Acesta are un conținut de 87% apă și 13% substanțe solide, în timp ce alte alimente cum sunt căpșunile sau varza au în compoziție mai multă apă și mai puține substanțe solide. Laptele are un conținut ridicat de calciu, dar și de fosfor, care asigură sănătatea osaturii. Pentru femei, prezența calciului în alimentație este chiar mai importantă decât pentru bărbați, deoarece lipsa lui poate duce la osteoporoză.

Și la capitolul vitamine laptele se prezintă foarte bine: este bogat în vitaminele A, D, B1, B12, B6, B2, C, PP. De aceea, se recomandă consumul laptelui zilnic, în cadrul unei diete echilibrate.

Laptele poate preveni o formă de cancer

Doar atunci când sunt consumate în exces, grăsimile saturate din lapte pot determina creșterea nivelului de colesterol din sânge. Consumate cu moderație, nu constituie o amenințare pentru sănătate. În acest caz, sunt recomandate produsele lactate cu un conținut scăzut în grăsimi (degresate sau parțial degresate). Studii recente au arătat că persoanele care consumă regulat produse lactate prezintă un risc mai scăzut de a face cancer de colon.

Credit foto: Flickr.com