Cartoful alb, obișnuit, este o sursă foarte bună de vitamina B6, de antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi, și conţine mai mult potasiu decât bananele, ceea ce ajută la menţinerea în parametri normali a tensiunii arteriale. Cea mai bună soluţie pentru a menţine toţi nutrienţii din cartof este să îi coaceţi la cuptor, în coajă și să eviţi să-i prăjești.

Cartofii sunt de mai multe tipuri: dulci, roșii, albi, închiși la culoare, mov, de dimensiuni mici sau alungiți. Toate aceste soiuri de cartofi au caracteristici, gust și recomandări de gătit diferite. Iată cele mai întâlnite patru tipuri de cartofi:

Alb

Gust: Cu un conținut redus de zahăr, puțin dulce.
Textura: Ușor dens, cremos și cu înveliș delicat.
Utilitate: În tocănițe, fiert, la abur, în salate sau pentru prăjit.

Roșu

Gust: Cu un conținut moderat de zahăr, dulce.
Textura: Cremos și ușor ceros.
Utilitate: În supe, în tocănițe, la salate, pasat.

Dulce

Gust: Cu un conținut moderat de zahăr, dulce, untos și savuros.
Textura: Umed, catifelat și ușor ceros.
Utilitate: În salate, pasat, pentru prăjire sau pentru grătar.

Mov

Gust: Cu un conținut redus de zahăr și gust de nucă.
Textură: Tare, amilaceu, umed și făinos.
Utilitate: Pentru copt, în salate sau la gratar.

Ce conține cartoful alb, crud?

Cartoful alb, obișnuit, conţine în 100 g:

  • 33% DZR (doza zilnică recomandată) de Vitamina C, ce previne inflamaţiile și apariţia radicalilor liberi.
  • 15% DZR de Vitamina B6, cu beneficii asupra imunităţii, mușchilor și sistemului nervos.
  • 12% DZR de Potasiu, ce controlează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Cartoful alb, obișnuit este o sursă foarte bună de vitamina B6, de antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi, și conţine mai mult potasiu decât bananele, ceea ce ajută la menţinerea în parametri normali a tensiunii arteriale. Cea mai bună soluţie pentru a menţine toţi nutrienţii din cartof este să îi coaceţi la cuptor, în coajă și să eviţi să-i prăjești.

Cultivat pentru prima dată în anii 8.000 î.e.n., în Peru, cartoful a ajuns în Europa abia în 1570, când a început să fie utilizat pentru hrănirea animalelor domestice. De-a lungul timpului, cartoful nu a fost întrebuințat doar în gastronomie, ci și ca remediu împotriva unor boli, de către incași.

Astăzi, acest ingredient stă la baza unora dintre cele mai cunoscute preparate și se găsește în peste 4.000 de soiuri diferite în lumea întreagă. Gătit la cuptorul cu abur, cartoful capătă o crustă crocantă și aurie, un gust bogat și o textură cremoasă.

Cartoful a fost desemnat și ingredientul secret al lunii octombrie pe o platformă creată cu scopul de a extinde posibilitățile culinare în bucătăriile casnice. Aceasta platformă furnizează indicii lunare, sfaturi și tehnici în colaborare cu chefi de top, dar și cu bloggeri culinari.

Credit foto: Shuttertsock