O lume de arome si rețete dintre cele mai diferite se deschide pasionaților de bucătărie și datorită unuia dintre cele mai gustoase alimente: cartoful. Descoperit în jurul anului 1530 de către spanioli, cartoful a devenit treptat un aliment cu multiple utilizări.

Există diferite feluri de a prepara cartofii: fierți sau în abur, cartofi prăjiți sau chipsuri, tăiați cubulețe și copți, piure, copți în coajă, fierți în tocăniță, fierți cu smântână sau făcuți găluște. Pe lângă faptul că sunt gustoși, după ce consumi cartofi nu îţi va mai fi foame timp de câteva ore.

Cartofii reprezintă o sursă semnificativă de vitamina C, vitamina B6, minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc și cupru) și de hidraţi de carbon, care dau un plus de energie. Totuși, este necesar să știi că același cartof conține amidon, este un aliment cu indice glicemic ridicat, iar dacă vrei să slăbești cel mai bine este să optezi pentru variante cu indice glicemic scăzut.

Specialități culinare

Fiecare țară a dezvoltat rețete specifice, având ca ingredient de bază cartoful. Această legumă de mulți apreciată a fost aleasă și ca ingredient secret al lunii septembrie pe o cunoscută platformă online, care notează mai multe rețete specialiale din lume: pește pane cu cartofi prăjiți sau Fish & Chips, mâncarea simbol a Marii Britanii și a Irlandei de Nord, omletă cu cartofi în Spania sau cartofi copți serviți cu carne tocată și sos lyonnaise în Franța.

Condițiile de păstrare a cartofilor trebuie respectate, pentru a încetini procesul natural de descompunere a amidonului. Zona de păstrare să fie întunecată, bine aerisită și cu temperatura ideală de 4 grade Celsius. Cartofii nu trebuie păstrati în frigider. Temperaturile reci transformă amidonul cartofilor în zahăr, alterându-le compoziția și gustul.

Știai că…

…a fost descoperit în Peru și introdus apoi în Spania și Italia?

…în timpul foametei, francezii l-au adoptat în bucătărie și i-au recunoscut proprietățile alimentare?

…cartoful a devenit primul aliment care a fost cultivat în spațiu, când s-au luat plante de cartof la bordul navetei spațiale Columbia, în 1995?

 

Credit foto: 123rf.com