În stare crudă, cartoful este la bază o legumă sănătoasă, doar că modul în care este preparat îl poate transforma într-un aliment de calitate inferioară, chiar nociv.

Cartoful conţine vitamine (B6, vitamina C), minerale (potasiu, magneziu, fosfor, fier, zinc), aproximativ 79% apă, puţine proteine (2g) şi puţine grăsimi. În privinţa aportului nutriţional, este binecunoscut pentru conţinutul de carbohidraţi (aproximativ 26 de grame dintr-un cartof de mărime medie), în principal fiind vorba despre amidon. Gătitul şi apoi racirea cartofilor creşte în mod semnificativ şi proporţia de amidon rezistent la digestie. De exemplu, amidonul din cartofii gătiţi creşte, cu aproximaţie, de la valoarea de 7% la 13%, la răcire.

Adevărată “bombă calorică”

Cartofii prăjiţi ar fi ideal să fie consumați fierţi, fripţi sau copţi având în vedere cantitatea de grăsimi saturate/trans care se dobândeşte prin prăjire. Ideal ar fi să nu mâncăm deloc grasimi trans…”, spune dr. Ciprian Constantin. Procesul de prăjire determină o creştere dramatică a conţinutului de grăsime, 17 g grăsime/porţie (31% din necesarul zilnic la adult) şi un plus de aproximativ 235 kcal. ”Ne referim la grăsimi trans şi alţi compuşi nocivi care provin din uleiul prăjit. Iar dacă tot se optează pentru această variantă, este de preferat să fie folosit ulei de palmier în locul celui de floarea soarelui, măsline”, mai recomandă specialistul în nutriţie. O porţie de cartofi prăjiţi, de aproximativ 200 g, conţine până la 620 kcal.

Dăunează inimii şi chiar sistemului nervos

Cartoful prăjit este un ”burete” pentru uleiul prăjit, de care este bine să te fereşti, dacă îţi doreşti o inimă sănătoasă şi să îţi protejezi vasele de sânge. Atât aşa numiţii ”french fries”, cât şi chips-urile din comerţ conţin inclusiv o substanţă numită acrilamidă. Aceasta este caracteristică alimentelor procesate termic prin prăjire la temperaturi ridicate. Unele studii au indicat faptul că expunerea la acrilamidă poate induce formarea tumorilor în sistemul nervos central, în glandele mamare, în tiroidă sau în cavitatea orală. De preferat, deci, este să încerci mai degrabă gătitul cartofilor fie la cuptorul de aragaz prin coacere, fie la microunde.

Evită: cartofii cu o crustă verde, deoarece aceasta conţine solanină. Unele persoane sunt sensibile la solanină şi din cauza aceastei substanţe pot să aibă dureri ale articulaţiilor!

Cartofii congelați, ca ultimă variantă

Modelul de cartofi congelaţi trec prin două procese care le scade şi mai mult calitatea nutriţională: congelare şi prăjire. ”Prin trecerea rapidă de la temperaturi de sub zero grade la peste 200 de grade apare aspectul cartofului cu crustă, crocant uneori, iar prin adaosul de sare devine mai gustos. Ideal ar fi, dacă tot servim cartofii prăjiți, măcar să fie legume proaspăt cumpărate”, e de părere medicul specialist. Concluzia: mai răruţ, că-i mai… sănătos!

Dr. Ciprian Constantin – Șef Departament Nutriție și Diabet – Spitalul Militar Central ”Carol Davila”

Dr. Ciprian Constantin

Dr. Ciprian Constantin

Credit foto: Flickr.com