În loc de friptură la grătar sau alte mâncăruri cu carne de orice fel, în ziua de Florii se mănâncă mai ales pește. Slab sau gras, sălbatic sau de cultură, proaspăt, congelat sau în conservă, peștele este vedeta meniului. Grăsimea de pește are multe beneficii pentru organism, de la îmbunătățirea metabolismului la reducerea retenției de lichide. Iar proteinele sunt ușor de digerat.

Alegeri autentic românești

Peștii românești precum somnul și crapul de Dunăre, păstrăvul, hamsii, guvizii, fie ei și cu multe oase, au carnea mai dulce decât mulți pești exotici și cu un mare avantaj: sunt compatibili cu genele noastre de români, spun specialiștii în nutriție. O saramură cu mămăligă, hamsii crocante, fripturi cu salată și mujdei de usturoi sunt delicioase și autentice, ce nu necesită transport de peste mări și țări. Desigur, poate fi o opțiune și mai exotica dorada, însă alegerea rămâne la latitudinea fiecăruia.

Păstrăvul, mai bogat în Omega 3 decât somonul

Luând în calcul conținutul de Omega 3, e musai să mănânci pește dacă îți pasă de sănătatea ta. Somonul, macroul, heringul conțin Omega 3, dar păstrăvul este mai bogat în acizi grași esențiali comparativ cu peștele din mările reci. Cine îl întrece în această privință, având un aport și mai ridicat de Omega 3, este sardina.

Ce trebuie să știi despre pește!

  • Este de preferat peștele proaspăt comparativ cu cel înghețat. Dar dacă nu ai o certitudine în privința calității, alege varianta congelată. Mulți pești sunt înghețați în barcă, imediat după ce sunt prinși, așadar și după decongelare ar trebui să fie buni.
  • Multe produse alimentare de la legume și fructe la lactate, brânzeturi și carne pot conține chimicale. Și peștele poate conține mercur, însă experții în nutriție consideră că beneficiile alimentației cu pește implică mai puține riscuri pentru sănătate față de alte produse.
  • Persoanele care mănâncă pește în mod obișnuit au un risc mai scăzut de a suferi de boli de inimă, sunt mai ferite de unele forme de cancer și au o stare emoțională bună. De asemenea, riscul de infarct scade și sunt beneficii în cazul celor cu artrită reumatoidă.
  • Pentru femeile însărcinate nu este recomandat peștele, însă fructele de mare da. Deoarece conțin nutienți importanți în dezvoltarea creierului bebelușului. Studiile au dovedit că mămicile care au mâncat fructe de mare în timpul sarcinii au născut copii cu un nivel de inteligență ridicat.
  • Asociația Americană de Cardiologie recomandă cel puțin două porții de pește pe săptămână, în special pește gras, cu un conținut ridicat de acizi grași esențiali Omega 3. Dimensiunea porției trebuie să fie de mărimea palmei celui care o mănâncă.
  • Vești neplăcute pentru iubitorii de sushi. Peștele crud din sushi poate veni la pachet cu bacterii și paraziți, așa că cea mai bună variantă de a mânca pește este prin prepararea termică.
  • Nu prăji peștele, alege varianta la cuptor sau la aburi. Prin prăjire, beneficiile aduse de pește dispar. Peștele prăjit este asociat, conform studiilor, cu boli la inimă și atac vascular cerebral la femeile în vârstă.
  • Este sursă de vitamine și minerale. ”Carnea de pește este gustoasă, ușor digerabilă (pentru că nu conține țesut colegen fibros) și, deși are mai puține proteine decât carnea de vită, conține toți aminoacizii esențiali. Peștele, dar și fructele de mare, reprezintă o sursă de vitamine (A, B12, D, E) și minerale (fosfor, iod, potasiu). Mai mult, grăsimea de pește (variabilă de la o specie la alta) nu este periculoasă, ci bogată în acizi grași esențiali omega 3 și 6. Recomand păstrăv, sardina, hamsii, anșoa, baby hering, somon sălbatic, crap.”, spune dr. Gabriela Man.

SFATUL SPECIALISTULUI

Consumat constant, peștele contribuie la prevenția bolilor

”Peștele gras este o sursă foarte importantă de omega 3 și consumul regulat (cel puțin de 2 ori pe săptămână) contribuie la prevenția și ameliorarea bolilor cardiovasculare, aterosclerozei, diabetului de tip II, pliartritei, trombozei, previne anemia (fierul din pește este mai bine absorbit decât fierul din vegetale). Tot datorită conținutului semnificativ de omega 3, peștele ajută la buna funcționare a creierului și la îmbunătățirea memoriei. De asemenea, peștele ajută la fixarea calciului în oase și la creșterea imunității datorită conținutului de vitamina D.” (Dr. Gabriela Man, medic specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, Slăbești mâncând)

Credit foto:

Urmărește-ne pe Google News
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri