Batoane pentru slăbit

Sunt recomandate pentru gustări sau pentru înlocuirea unei mese, dar de foarte multe ori aceste batoane sunt consumate nu doar pentru potolirea foamei, ci şi când se doreşte înlocuirea unui desert. Însă, cele mai multe dintre ele conţin zahăr sau au fost cazuri în care s-a constatat că batoanele nu conţineau întocmai ingredientele scrise pe ambalaj. În plus, compoziţia nu are un efect direct asupra scăderii în greutate. Trebuie înţeles că aceste batoane sunt tot alimente şi dacă le consumăm în exces ar putea chiar să ne îngraşe.

Sucuri dietetice

De câte ori ţi s-a întâmplat să alegi varianta light a sucurilor acidulate sau neacidulate din comerţ? Da, este adevărat, acestea conţin îndulcitor sintetic, deseori aspartam, şi nu influenţează nivelul glicemiei pentru că nu conţin zahăr. Totuşi, sucurile (altele decât varianta fresh) nu sunt o alegere prea sănătoasă din cauza compoziţiei lor, care în cea mai mare parte este alcătuită din substanţe artificiale. În plus, variantele acidulate dau senzaţia de balonare.

Lactate cu 0,1 % grăsime

Laptele şi iaurturile inscripţionate cu 0,1% grăsime sunt consumate de regulă de persoanele care vor să slăbească sau să îşi menţină silueta. Totuşi, din spusele specialiştilor, această alegere nu ar fi cea mai indicată. Pe de-o parte pentru că organismul are nevoie şi de consumul de grăsime, deci nu trebuie privat definitiv de aceasta. Iar pe de altă parte, produsele lactate cu 0,1 % grăsime conţin destul amidon.

Dulciuri fără zahăr

Se întâmplă să te îndrepţi spre raftul cu ciocolate, napolitane, biscuiţit sau gemuri care nu conţin zahăr? Iniţial s-ar putea să te gândeşti că te vei putea bucura de dulciuri fără ca greutatea să-ţi fie afectată. Totuşi, dacă vei consulta etichetele produselor vei constata că acestea pot conţine chiar şi mai multe calorii decât variantele obişnuite, cu zahăr. De ce? Pentru că dulciurile fără zahăr sunt special destinate persoanelor care suferă de diabet şi deci singurul care e ”pe minus” la ingrediente este zahărul! Produsele care conţin sorbitor sau manitol au un număr mare de calorii şi chiar favorizează creşterea în greutate.

Îndulcitori sintetici

Aspartamul, zaharina, sucraloza sunt toate produse destinate persoanelor cu diabet, dar sunt folosite şi în multe cure de slăbire deoarece dau gustul dulce fără a avea un număr ridicat de calorii. Asta nu înseamnă însă că sunt recomandate şi persoanelor cărora zahărul nu le afectează sănătatea. Au avut loc numeroase dezbateri cu privire la efectele nocive pe care îndulcitorii le pot avea asupra sănătăţii, dar deocamdată cererea pe piaţă este în continuare mare.

SFATUL SPECIALISTULUI

Niciun aliment nu induce slăbirea prin el însuși

Dr. Serban Damian

Dr. Șerban Damian

În condiţiile în care numărul de oameni supraponderali crește rapid în întreaga lume, era de așteptat ca piața alimentelor să crească la rândul ei, în încercarea de a oferi acestora soluții cu mai puține calorii și/sau mai puțin zahăr. Este important să înțelegem rolul acestor produse și să nu cădem în capcana de a le considera rezolvarea problemelor cu greutatea corporală în exces. Niciodată un astfel de produs “pentru slăbit” nu va putea înlocui o alimentație sănătoasă și echilibrată. El ar putea fi integrat în regimul unei persoane care încearcă să slăbească, însă pe termen scurt și eventual înlocuind o gustare între mesele principale sau un alt produs cu mai multe calorii. Niciun aliment nu induce slăbirea prin el însuși, indiferent ce scrie pe etichetă sau ce se spune în reclamă. De asemenea, este important să ne uităm întodeauna pe eticheta acestor produse, pentru că nu în puține situații ar putea să fie o alegere proastă, atât din punct de vedere energetic, cât și al compoziției.

Trebuie spus totuși că anumite produse pot fi de ajutor într-un program de scădere în greutate, atunci când sunt integrate corect, iar persoana care dorește să slăbească înțelege că procesul de scădere în greutate nu se bazează pe utilizarea acelui produs.” (Dr. Șerban Damian, Nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro).