Batoane pentru slăbit
Sunt recomandate pentru gustări sau pentru înlocuirea unei mese, dar de foarte multe ori aceste batoane sunt consumate nu doar pentru potolirea foamei, ci şi când se doreşte înlocuirea unui desert. Însă, cele mai multe dintre ele conţin zahăr sau au fost cazuri în care s-a constatat că batoanele nu conţineau întocmai ingredientele scrise pe ambalaj. În plus, compoziţia nu are un efect direct asupra scăderii în greutate. Trebuie înţeles că aceste batoane sunt tot alimente şi dacă le consumăm în exces ar putea chiar să ne îngraşe.
Sucuri dietetice
De câte ori ţi s-a întâmplat să alegi varianta light a sucurilor acidulate sau neacidulate din comerţ? Da, este adevărat, acestea conţin îndulcitor sintetic, deseori aspartam, şi nu influenţează nivelul glicemiei pentru că nu conţin zahăr. Totuşi, sucurile (altele decât varianta fresh) nu sunt o alegere prea sănătoasă din cauza compoziţiei lor, care în cea mai mare parte este alcătuită din substanţe artificiale. În plus, variantele acidulate dau senzaţia de balonare.
Lactate cu 0,1 % grăsime
Laptele şi iaurturile inscripţionate cu 0,1% grăsime sunt consumate de regulă de persoanele care vor să slăbească sau să îşi menţină silueta. Totuşi, din spusele specialiştilor, această alegere nu ar fi cea mai indicată. Pe de-o parte pentru că organismul are nevoie şi de consumul de grăsime, deci nu trebuie privat definitiv de aceasta. Iar pe de altă parte, produsele lactate cu 0,1 % grăsime conţin destul amidon.
Dulciuri fără zahăr
Se întâmplă să te îndrepţi spre raftul cu ciocolate, napolitane, biscuiţit sau gemuri care nu conţin zahăr? Iniţial s-ar putea să te gândeşti că te vei putea bucura de dulciuri fără ca greutatea să-ţi fie afectată. Totuşi, dacă vei consulta etichetele produselor vei constata că acestea pot conţine chiar şi mai multe calorii decât variantele obişnuite, cu zahăr. De ce? Pentru că dulciurile fără zahăr sunt special destinate persoanelor care suferă de diabet şi deci singurul care e ”pe minus” la ingrediente este zahărul! Produsele care conţin sorbitor sau manitol au un număr mare de calorii şi chiar favorizează creşterea în greutate.
Îndulcitori sintetici
Aspartamul, zaharina, sucraloza sunt toate produse destinate persoanelor cu diabet, dar sunt folosite şi în multe cure de slăbire deoarece dau gustul dulce fără a avea un număr ridicat de calorii. Asta nu înseamnă însă că sunt recomandate şi persoanelor cărora zahărul nu le afectează sănătatea. Au avut loc numeroase dezbateri cu privire la efectele nocive pe care îndulcitorii le pot avea asupra sănătăţii, dar deocamdată cererea pe piaţă este în continuare mare.
SFATUL SPECIALISTULUI
Niciun aliment nu induce slăbirea prin el însuși
”În condiţiile în care numărul de oameni supraponderali crește rapid în întreaga lume, era de așteptat ca piața alimentelor
Trebuie spus totuși că anumite produse