Grecii și-au păstrat simplitatea culinară ce datează încă din antichitate, dar și-au diversificat bucătăria de-a lungul timpului. Au mai adăugat în meniu preparate pe bază de carne și rețete din bucătăriile turcă, bizantină, persană, arabă şi indiană.

Brânzeturi tradiționale la masă

Pământul Greciei, potrivit mai ales pentru creşterea caprelor şi oilor, a contribuit la construirea renumelui brânzeturilor de aici, concurând în gastronomia internațională cu cele italienești și frantuzești. Astăzi, însă, tavernele devin neîncăpătoare când din bucătării răzbate mirosul de souvlaki, musaca, chiftele sau giuvetsi (miel gătit). De asemenea, de pastitsio (un fel de lasagna) sau gyros, toate acestea fiind preparate pe bază de carne.

Klefiko, rețeta haiducilor

Haiducii greci obișnuiau să prepare carnea de miel într-o groapă cu jar, rezultatul făcându-i și pe zei să fie invidioși. Astăzi secretul constă în condimentele folosite și coacerea cărnii un timp mai îndelungat. Pentru a obține un klefiko fraged și aromat, alege să marinezi carnea timp de 30 de minute în condiment lichid cu usturoi.

Mod de preparare:
Pentru 6 porții de Klefiko, ai nevoie de 1 kg de carne de miel tăiată bucăți. Pregătește un vas termorezistent tapetându-l cu folie de aluminiu în 2-3 straturi petrecute, pentru a nu lăsa sucul să se scurgă. Așează în el trei sferturi din cartofii tăiați cuburi mari și o parte din rondele de ceapă eșalotă și usturoi verde. Între timp, rumenește în ulei încins carnea marinată în condiment lichid cu usturoi, după care adaug-o peste patul de cartofi. Toarnă deasupra un amestec din uleiul rămas după rumenirea mielului, 100 ml de supă de legume, 100 ml de vin alb sec, puțin oregano și rozmarin. Adaugă cartofii, ceapa și usturoiul rămase și o legătură mare de patrunjel, tocat mărunt. La final, mai ai nevoie de 2 linguri de suc de lămâie, coajă rasă de la o jumătate de lămâie galbenă și o jumătate de lămâie verde. Strânge apoi folia de aluminiu peste întreaga compoziție și dă la cuptorul încălzit în prealabil, timp de aproximativ 4 ore. Înainte de servire, presară puțin patrunjel verde proaspăt și însoțește preparatul de un pahar de vin roșu.

Condimente din belșug

Grecilor le plac legumele, usturoiul, lămâile și măslinele pe care le servesc proaspete sau în mâncăruri condimentate. Folosesc cimbru, oregano, mentă, busuioc și mărar. De la o masă grecească care se respectă nu lipsesc nici peștele sau fructele de mare ori brânzeturile din lapte de capră și de oaie.

Bunătăți de la poalele Olimpului

La fel de apreciate sunt aperitivele Boureki (plăcințele cu carne și legume), salata de vinete sau sarmalele în foi de viță. Se servesc cu vin, ouzo (băutură cu gust de anason) sau tsipouro (coniac). Deși nu gătesc ciorbe, grecii au câteva varietăți de supe delicioase precum vgolemono (supă din carne, peşte sau legume îngroşată cu ou, suc de lămâie şi orez), fasoladă, psarosoupă (supă cu peşte) şi trahana (un amestec de cereale fermentate şi iaurt). Mai pot fi încercate baklavale, rahat, iaurt cu miere, gogoși cu scorțișoară loukoumades sau plăcintă cu cremă.

Credit foto: Shutterstock