Rețetele specifice bucătăriei mediteraneene sunt unele dintre cele mai apreciate pe plan internațional, pentru că sunt pline de arome, sănătate și savoare.

Principalele ingrediente folosite în bucătăria țărilor din vecinătatea Mării Mediterane sunt fructele și legumele proaspete, alături de pește și fructe de mare, orez, fasole și paste. Ingredientul nelipsit din orice mâncare este uleiul de măsline, folosit atât la dressing-uri cât și la marinare sau la gătirea legumelor și a cărnurilor la tigaie. Iar iaurtul și brânza reprezintă, de asemenea, o componentă majoră în preparatele mediteraneene. Nu în ultimul rând, vinul este, și el, important în bucătăria mediteraneană, completând o masă savuroasă.

Sardinele de pește îți pot fi de ajutor

Reţetele zonei sunt foarte variate, iar combinațiile de ingrediente și posibilitățile sunt nenumărate. Când ești în căutarea unor rețete simple și rapide, care să te transporte pe tărâmurile mediteraneene, sardinele îți pot fi la îndemână. Folosește-le în salate, în paste sau peste pizza.

Sau încearcă rețeta de crostini cu sardine și pesto de spanac, recomandată de Liviu Balint, finalist Masterchef.
Ai nevoie de 115 g sardine în ulei vegetal, 8 felii de pâine, sare, coaja de la o jumătate de lămâie, ulei de măsline, 60 g parmezan ras, un pumn de semințe de pin prăjite, 2 căței de usturoi tocați mărunt și 400 g frunze de spanac. Blanșează spanacul timp de 5 minute în apă clocotită, cât să se înmoaie. Scurge-l bine de apă și pasează-l cu un blender împreună cu usturoiul, semintele de pin și parmezanul. La final adaugă și coaja rasă de la lămâie. Prăjește feliile de pâine, stropește-le cu puțin ulei de măsline, unge-le cu pesto de spanac și adaugă deasupra câteva bucăți de sardine.

Principiile dietei mediteraneene

Pentru că se bazează pe alimente sănătoase, naturale, bogate în nutrienți dar și sărace în calorii, dieta mediteraneană este folosită atât pentru menţinerea sănătăţii, cât şi în curele de slăbit. Conform studiilor realizate de-a lungul timpului, dieta mediteraneană prelungeşte viaţa. Principalele reguli se bazează pe:

  • consumul de pește de cel puțin 3 ori pe săptămână;
  • maximum 4 ouă, brânzeturi și iaurt adăugate în meniul zilnic;
  • multe fructe și legrume;
  • folosirea uleiului de măsline în locul uleiului obișnuit;
  • consum de apă în locul sucurilor răcoritoare;
  • activitate fizică zilnică pentru menținerea tonusului.

Credit foto: Flickr.com