Borşul este un produs obţinut prin fermentarea naturală a tărâţelor de grâu. Este foarte bogat în enzime active şi vitamine, în special B-uri, dar şi minerale (seleniu, crom) şi aminoacizi esenţiali. Din acest motiv este folosit nu numai pentru a da gust bun ciorbelor, ci şi ca aliment în dietele de slăbire sau ca adjuvant util pentru menţinerea sănătăţii.

Este un lichid acrişor, dietetic, are 7,7 kilocalorii la o cantitate de 100 mililitri şi constituie un tonic natural. Are rol purificator al organismului şi de ameliorare sau chiar de vindecare a unor afecţiuni. În acelaşi timp, ajută la reglarea metabolismului şi a digestiei.

Eficient în lupta cu kilogramele

Curele cu borş dau rezultate dacă le urmezi aproximativ trei săptămâni, iar după o pauză de şapte zile poţi repeta aceeaşi metodă. Recomandarea specialiştilor este să consumi băutura cu 15 minute înainte de masă. Apoi, de la o zi la alta, creşti numărul paharelor/cănilor, până la şapte. Borşul poate fi băut ca atare, nediluat, dar dacă este prea acru, îi poţi îmbunătăţi gustul cu suc de mere sau sirop de sfeclă de zahăr.

Cum să îl prepari

Nutriţioniştii sunt de părere că cel mai bine este să consumi borş făcut în casă. O variantă de preparare presupune să foloseşti ca ingrediente: 1 kg de tărâţe de grâu, 200 g mălai, 200 g de huşti (tărâţe folosite de la alt borş) sau 20 g de drojdie de bere, o mână de frunze de vişin, mărar /leuştean verde sau uscat. Amesteci tărâţele cu mălaiul şi cu huştile. Adaugi 500 ml, chiar până la 1 litru de apă călduţă. Laşi drojdia la dospit 30 minute. Adaugi frunzele de vişin şi mărarul. Torni 9 l de apă caldă, acoperi vasul cu un tifon şi laşi la acrit la temperatura camerei patru zile, fiind iarnă. La început se amesteci de câteva ori cu o lingură de lemn. După ce se acrieşte filtrezi băutura, o pui în sticle şi o pastrezi la frigider. Vasul în care prepari borşul trebuie să nu fie metalic.

Ştiai că…

în loc de tărâţe de grâu se pot folosi câteva felii de pâine neagră (aproximativ 300 g), în acest caz folosindu-se mai mult mălai (300 g), iar borşul se va acri în 5-6 zile?

amestecat cu puţină miere borşul devine o băutură răcoritoare excelentă, chiar şi pe placul copiilor?

borşul se adaugă în ciorbe numai după ce a fost fiert în prealabil şi după ce legumele şi carnea au fiert?

se poate bea câte o cană de borş (250 ml) pe zi, timp de 10 zile, iar această cură se poate repeta de două ori pe an?

Aport de vitamine, minerale și reglează nivelul glicemiei

În curele de slăbire ar putea fi util ca mijloc de a susţine organismul într-o perioadă de restricţie alimentară, prin aportul de vitamine şi minerale. De asemenea, s-a constatat că are capacitatea de a regla nivelul glicemiei, fiind astfel util persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Se recomandă şi persoanelor aflate în perioada de convalescenţă după o afecţiune acută. Poate fi amestecat cu miere şi consumat timp de 2-3 săptămâni. Contraindicaţii: persoanele cu probleme gastrice ar putea să nu îl tolereze.” (Dr. Şerban Damian, Nutriţionist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro)

Dr. Serban Damian poza nou mic

Credit foto: Flickr.com