Aceste semințe ar trebui să fie o componentă nelipsită din alimentație, deoarece mențin senzația de sațietate, reglează nivelul zahărului din sânge, conțin acizi omega-3, scad nivelul colesterolului, conțin fibre și proteine de calitate. În plus, sunt ușor de consumat, nu necesită proceduri complicate de preparare.

O singură linguriță de semințe de in asigură o cantitate însemnată de proteine, de fibre și de acizi grași omega-3, dar și de vitamine și de minerale.

Cei care adoptă o alimentație vegetariană ar trebui să consume frecvent semințe de in, datorită conținutului bogat de acid alfa-linoleic, unul dintre acizii esențiali pentru sănătatea organismului, pe care acesta nu-l poate produce de unul singur. Acidul alfa-linoleic din semințele de in previne depunerea colesterolului pe vasele de sânge ale inimii, reduce inflamația arterelor și diminuează creșterea tumorilor.

O linguriță de semințe de in mai conține, de asemenea, 3 grame de fibre, care înseamnă 8-12% din cantitatea recomandată spre consum zilnic. Semințele mai conțin fibre solubile și insolubile, cele care asigură buna funcționare a digestiei, reglează nivelul zaharului din saânge și care scad nivelul colesterolului, dar previn și constipația.

Consumul a trei lingurițe de semințe de in pe zi au puterea de a scădea nivelul colesterolului rău cu până la 20%, iar consumul unei singure lingurițe de semințe de in pe zi rezultă într-o creștere cu 12% a colesterolului bun- HDL.

Semințele de in sunt o sursă bogată de proteine, cele care ajută la păstrarea unui sistem imunitar în parametri normali. Iar dacă ați luat în calcul să reduceți sau sa eliminați complet consumul de carne, semințele de in sunt un substitut perfect, deoarece acestea asigură același nivel de sațietate și reduc poftele dintre mese. Acest lucru se datorează fibrelor solubile conținute de semințe. Digestia se produce într-un mod mai lent, ceea ce determină hormonii foamei să fie mai potoliți pentru o perioadă mai lungă.

Consumul semințelor de in li se recomandă mai ales femeilor aflate în perioada de post-menopauză. 

 

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționist

www.facebook.com/Andreeazegheanu

[email protected]

andreea zegheanu nutriționist

”Nicio altă opțiune în materie de semințe nu ne va aduce atâtea beneficii într-o singură porție”

Dată fiind sistematizarea general acceptată a alimentelor pe grupe, tindem să credem că toate alimentele dintr-o grupa împart aceleași proprietăți nutriționale și că acestea sunt interschimbabile în contextul unui regim echilibrat. Acest lucru nu se aplică însă pentru alimentele a căror compoziție în compuși bioactivi este net superioară, așa cum este cazul semințelor de in. Cu alte cuvinte, nicio altă opțiune în materie de semințe nu ne va aduce atâtea beneficii într-o singură porție.

Semințele de in conțin o cantitate de lignani 100 de ori mai mare față de alte vegetale, reprezinta cea mai abundenta sursa vegetală de acizi grași omega 3 sub forma acidului α-linolenic, au cel mai bun raport ω-6:ω-3 = 1:3 (restul semințelor, cu excepția semintelor de chia, furnizează o cantitate mai mult mai mare de omega 6). În plus, au un conținut bogat de fibre (pondere mai mare în fibre insolubile), un preț accesibil și sunt ușor de inclus în meniul zilnic.

 

Foto: Shutterstock