Dovleacul e bogat în vitamine și e sărac în calorii, ceea ce îl face alegerea perfectă pentru mesele și deserturile de toamnă. Așa că trebuie să profităm și să includem dovleacul la cât mai multe mese, sezonul lui fiind în plină desfășurare.

Iată cu ce beneficii vine la pachet consumul de dovleac

 

Ajută în procesul de slăbire

 

Dovleacul e bogat în nutrienți și sărac în calorii, ceea ce îl face alegerea perfectă pentru dietele care au ca scop slăbirea. Aproximativ 250 de grame de dovleac au 50 de calorii, iar pulpa acestui fruct înlocuiește cu succes carbohidrații oferiți de cartofi, spre exemplu. În plus, e o sursă bogată de fibre, cele care mențin senzația de sațietate.

 

Reglează digestia

 

Fibrele despre care vorbeam mai sus ajută la absorbția mult mai ușoară a nutrienților de către organism și încetinesc absorbția carbohidraților și a zaharurilor naturale, două beneficii majore pentru sănătate și pentru siluetă, deoarece, astfel, nu se mai înregistrează oscilații mari ale nivelului de zahăr din sânge. Dovleacul e format din 90% apă, un bonus pentru buna fucționare a tranzitului intestinal.

 

Întărește imunitatea

Dovleacul e bogat în betacaroten, element transformat de organism în vitamina A, responsabilă de întărirea sistemului imunitar și care luptă impotriva infecțiilor. De asemenea, dovleacul e bogat și în vitamina C, cea care favorizează buna funcționare a celulelor de imunitate și care ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.

 

Vitamina A și luteina protejează vederea

Consumul de alimente portivite contribuie la menținerea pentru cât mai mult timp a unei vederei bune, iar dovleacul e plin de nutrienți care ajută sănătatea ochilor. Vitamina A este esențială pentru o vedere clară, iar aportul de betacaroten scade drastic riscul de apariție a cataractei. La fel de eficientă este și luteina, un compus conținut de dovleac.

 

 

Opinia specialistului

Gianluca Mech, nutriționist, www.gianlucamech.ro

 

Dovleacul combate insomnia

 

“Beta-carotenul din dovleac este un antioxidant important care ajută la combaterea radicalilor liberi și, prin urmare, la încetinirea procesului de îmbătrânire a celulelor. Mai mult, dovleacul este bogat în grăsimi bune, cum ar fi Omega-3, un aliat ideal pentru reducerea colesterolului și a trigliceridelor din sânge și pentru scăderea tensiunii arteriale, reducând astfel riscul formării plăcii aterosclerotice care, prin obstrucția arterelor, facilitează apariția accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord”, dezvăluie specialistul.

Dovleacul este recomandat și celor care suferă de insomnie și anxietate. “Magneziul este un relaxant muscular natural. Prin urmare, prezența magneziului în dovleac ajută la relaxarea musculară. În plus, dovleacul conține triptofan, un aminoacid implicat în producerea de serotonină, așa-numitul hormon al fericirii, util pentru combaterea insomniei, foametei nervoase și depresiei”, menționează nutriționistul.

 

Foto: Shutterstock