Citește și: Alimentele semipreparate și conservele, moartea creierului

Poate preveni cancerul de ficat

Consumul de brânză poate preveni dezvoltarea unui cancer la ficat și chiar poate stimula sănătatea acestui organ. Studiul a constatat chiar că brânzeturile maturate, cum ar fi brie și cheddar, au potențialul de a crește speranța de viață cu până la 25%. Acest lucru se datorează faptului că aceste brânzeturi conțin un compus numit „spermidină”, care se pare că previne fibroza hepatică și carcinomul hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer la ficat.

 

Stimulează sistemul imunitar

Potrivit unui studiu din 2010, consumul unei bucăți de brânză în fiecare zi ar putea fi benefic pentru sistemul imunitar al persoanelor în vârstă. Autorii cercetării, de la Universitatea din Turku, Finlanda, au descoperit că brânza probiotică are capacitatea de a preveni deteriorarea sistemului imunitar odată cu înaintarea în vârstă.

Oamenii de știință sunt voluntari cu vârste cuprinse între 72 și 103 ani care au mâncat la micul dejun, timp de patru săptămâni, o felie de brânză — fie o brânză-placebo, fie probiotică Gouda. La sfârșitul perioadei de studiu, cercetătorii au descoperit că aceia care au mâncat brânza probiotică au prezentat o îmbunătățire clară a sistemului imunitar.

 

Crește speranța de viață

Oameni de știință de la Universitatea Aarhus din Danemarca au studiat motivul pentru care francezii tind să aibă o viață lungă și sănătoasă.

Francezii se bucură de o incidență scăzută a bolilor coronariene și de o speranță medie de viață de 82 de ani. Asta deși consumă până la 23,9 kg de brânză în fiecare an. Prin comparație, în cazul britanicilor, care consumă 11,6 kg de brânză în fiecare an, s-a constatat o incidență dublă a bolilor cardiovasculare, iar speranța lor de viață este de 81 de ani.

 

Previne cariile dentare

În plus față de periajul regulat, se pare că și consumul de brânză ar putea face bine dinților. Un studiu din 2013 publicat de Academia de Stomatologie Generală din America a constatat că brânza nu numai că face gura mai alcalină (ceea ce reduce nevoia de tratament dentar), ci și creează o peliculă de protecție în jurul dinților.

Ajută la scăderea în greutate

În 2009, un grup de cercetători australieni a susținut că o dietă bogată în produse lactate, cum ar fi brânza, poate ajuta persoanele supraponderale să piardă în greutate.

Cercetători de la Universitatea de Tehnologie Curtin din Perth au cerut unui grup de 40 de voluntari să înceapă o dietă redusă în calorii și altui grup să mănânce mai mult brânză, iaurt și lapte cu conținut scăzut de grăsimi.

Ei au descoperit că cei care au consumat între trei și cinci porții de produse lactate pe zi au pierdut cea mai mare greutate. Ei aveau, de asemenea, tensiunea arterială mai scăzută, mai puțină grăsime abdominală și și-au îmbunătățit semnificativ șansele de a evita boli de inimă și diabet.

 

Stimulează inteligența

Un studiu din 2012 realizat în SUA a evidențiat că persoanele care consumă cu regularitate lactate, precum brânză, lapte și iaurt, au rezultate mai bune la testele de inteligență decât cei care nu mănâncă decât foarte rar sau deloc. Studiul a implicat 900 de bărbați și femei, cărora cercetătorii le-au cerut să treacă printr-o serie de provocări cognitive care le-au testat memoria vizual-spațială, verbală și de lucru. Ei au constatat că cei care au obținut cele mai bune rezultate consumau în mod regulat și cele mai multe produse lactate.

Citește și: