Printr-o alegere corectă te poţi asigura că mânânci alimente hrănitoare, exceptând carnea, ouăle, laptele şi brânza. Alimentele naturale, sănătoase şi de post pot să asigure aportul necesar de proteine, de aminoacizi esenţiali şi detoxifierea organismului. Iată, deci, care sunt principalele beneficii:
Consum ridicat de legume – Unul dintre marile avantaje ale postului este că presupune un consum ridicat de legume. Aceasta ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi nu numai, pentru că au o densitate calorică mică. Adică la un volum mare aduc puţine calorii şi mulţi nutrienţi, în special vitamine, enzime şi minerale. Pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm deopotrivă legume crude şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare. De asemenea, este important să alegem legume din surse verificate, în care există şi se aplică norme stricte de control al pesticidelor. Ţările din UE sunt întotdeauna o alegere mai bună pentru sănătate. În această grupă ar trebui să se regăsească legumele fibroase: morcov, ţelină, păstrânac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, precum şi ardei, roşii, pentru salate, legume verzi (urzici, untisor, lobodă, măcriş, leurdă, spanac, broccoli), precum şi alte legume (ciuperci, praz, sparanghel etc.).
Alimentaţie bogată în alimente naturale – Atunci când ţii post, ca şi în cazul în care urmezi o dietă, eşti mult mai atent la alimentaţia pe care o ai. “Pentru aceasta nu este nevoie să urmăm un plan strict de combinare a alimentelor, ci să adoptăm o dietă diversificată şi cât mai bogată în alimente naturale. Pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa şi cereale integrale neprocesate (ovăz, secară precum şi mei, hrişcă, amarant). Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse, ca lapte de soia, de migdale etc. “, explică tehnicianul în nutriţie Cori Grămescu.
Organizare zilnică a meselor şi activităţii – Trebuie să mâncăm 3 mese principale şi 1-3 gustări, pentru a preveni apariţia senzaţiei de foame. ”Ideal este să consumăm cerealele integrale şi aș include aici nu doar cerealele că atare, ci şi derivatele: pâinea, pastele în prima parte a zilei, la micul dejun şi prânz. Iar pentru cină şi gustarea de seară să consumăm legume, nuci şi seminţe şi eventual o porţie de lapte de soia/migdale. Tot în prima parte a zilei ar trebui să conumam şi fructele de sezon, dar trebuie să ţinem cont că ele ar trebui consumate singure, ca o masă de sine stătătoare, la o oră şi jumătate distanţă de mesele principale”, mai spune Cori.
Hidratare mai atentă – “Este foarte important să bem cel puţin 2 litri de apă pe zi, pentru a reduce riscul de tulburări ale tranzitului digestiv. Aportul crescut de fibre este foarte sănătos pentru organism, dar o creştere bruscă poate cauza pe termen scurt constipaţie, mai ales dacă nu bem suficientă apă. Ar trebui evitate sucurile, cafeaua în exces şi ceaiurile laxative.“
Detoxifiere pentru organism – În perioada postului pot fi consumate şi unele alimente cu proprietăţi nutritive mai concentrate, cum ar fi proteina de cânepă sau de mazăre, pudra de chlorella şi spirulină, uleiul de cocos sau de silimarină, germenii de broccoli sau de ridiche neagră, pentru a accelera procesul de detoxifiere şi regenerare a organismului. Aceste ingrediente active trebuie însă introduse cu măsură în alimentație.

Purificare pentru trup şi suflet

Cori Grămescu

Cori Grămescu

“Pe lângă o alimentație corectă (făcută la indicaţia unui medic sau nutriţionist, pentru că pot influenţa anumite boli şi afecţiuni preexistente), în această perioadă este indicat să facem mişcare. Pe cât posibil să încercăm să petrecem cât mai mult timp în aer liber, pentru a limita efectele asteniei de primăvară. Iar pentru că postul este şi o perioadă a liniştirii spirituale, trebuie să acordăm o atenţie deosebită şi găsirii liniştii sufleteşti, fiecare abordând calea pe care o crede de cuviinţă.” (Cori Grămescu, tehnician în nutrițe, www.cori.ro

Credit foto: https://www.flickr.com/photos/[email protected]/7102583091/in/photolist-bPCAva-cakRkN-5hcCdt-4EVJYD-6yptaV-nY2jq4-8uS9aw-85my2p-dFjCkW-reZ7a1-5mnX6r-poSuvt-4K4ZhG-icx2gh-mQB43P-4vhnwt-9K2Bc5-4LexJj-8aokZK-dR8t5u-754Pkr-5SzGLP-92QDyV-dkHDiH-7AMHBe-auWj2r-f3tEtb-aA7xqR-8Wjrfz-6RMhHg-hnhr83-auWkeg-6k796x-5jcWrG-4viMiH-cmLEay-gsbj43-8WnuHL-peavjw-9JYMkV-ayDKwP-6W4jvb-5s7fgR-4zDXDL-6KuuUa-oo8Tak-87kxay-4DTTzy-9JYLWB-54heMW)